AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan yıldönümü mesajı: Hak eksenli yaklaşımda kararlıyız

AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan yıldönümü mesajı: Hak eksenli yaklaşımda kararlıyız
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin 59'uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, ''Demokratik hukuk devletini görevlerini yerine getiriyoruz'' dedi.

Başkan Arslan tarafından yayınlanan mesajda yıldönümü etkinliklerinin koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl da yapılamadığı belirtilirken, ''Demokrasi, temel hak ve özgürlükleri en iyi şekilde korumaya yönelik kural ve kurumların varlığını gerektirmektedir. Bilindiği üzere özellikle Avrupa’da anayasa mahkemeleri, iki dünya savaşı arasında ve sırasında yaşanan sistematik hak ihlallerine tepki olarak kurulmuştur. Dolayısıyla varlık nedeni temel hak ve özgürlükleri korumak olan anayasa mahkemeleri, anayasal demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri hâline gelmiştir'' denildi. 

Mesajda ayrıca Dünyada anayasa yargısı alanında görev yapan en tecrübeli mahkemelerden birinin Türk Anayasa Mahkemesi olduğuna dikkat çekilirken ''Anayasa’nın kendisine verdiği görev ve yetkiler kapsamında, anayasanın üstünlüğü ilkesini hayata geçirmenin, temel hak ve özgürlükleri korumanın gayreti içindedir. Belirtmek gerekir ki Anayasa Mahkemesi, anayasal hak ve özgürlükleri koruyup geliştirme amacının bir gereği olarak hak eksenli yaklaşımını kararlılıkla sürdürmektedir. Anayasa Mahkemesi'nin, tüm zorluklara rağmen demokratik hukuk devletini ve insanımızın temel haklarını koruma görevini en iyi şekilde yerine getirmek için çalışmaya devam etmektedir'' denildi. 

Yayınlanan mesajın devamı ise şöyle: 

Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıldönümü vesilesiyle, fedakârca çalışan başta başkanvekillerimiz ve üyelerimiz olmak üzere Mahkememizin tüm mensuplarına teşekkür ediyorum. Emekli olan üyelerimiz ve personelimizden vefat edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara da sağlık ve afiyet diliyorum.

Salgın döneminin gerçek kahramanlarını unutmamız elbette mümkün değildir. Sürecin başından itibaren özveriyle görev yapan tüm sağlık çalışanlarımıza ve salgınla mücadelede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

Daha sağlıklı günlerde buluşmak umuduyla, Anayasa Mahkemesinin 59. Kuruluş Yıldönümü’nü kutluyor, tüm vatandaşlarımızı en içten duygularımla, saygıyla selamlıyorum.