Araştırma: Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye ne yapmalı?

Araştırma: Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye ne yapmalı?
Aksoy Araştırma şirketinin bu hafta yapılan 2022 yılı 8. hafta araştırmasında Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye'de yansımaları yurttaşlara soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 78.2’si Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız olması gerektiğini belirtti.

Aksoy Araştırma tarafından yapılan Türkiye Monitörü 2022 yılı 8. hafta araştırmasında Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye'de yansımaları üç farklı soruyla incelendi.

"Rusya-Ukrayna arasında çıkan savaş sizi ne derece endişelendiriyor?" sorusuna verilen yanıtlar şöyle oldu:

Resim

Araştırmaya katılanların yüzde 75.2'si çok endişelendiğini/endişelendiğini ifade etti. Hiç endişelenmeyenlerin/endişelenmeyenlerin oranı yüzde 9.5 oranında oldu.

Parti bazında incelendiğinde ise her bir seçmen grubunun yarısından fazlasının endişeli olduğu gözlemlendi.

'Türkiye olumsuz etkilenecek'

Resim

Araştırmada sorulan bir diğer soru ise "Size Ukrayna-Rusya arasında çıkan savaş Türkiye'yi nasıl etkileyecektir?" oldu. Bu soruya verilen yanıtlar ise şöyle:

Katılımcıların yüzde 63.1'i Türkiye'nin bu durumdan çok olumsuz/olumsuz etkileneceğini ifade etti. Etkisi olmayacak olarak kabul edilen 3 puan veren katılımcıların oranı yüzde 23.2 olurken, Türkiye'nin bu gelişmeden çok olumlu/olumlu etkileneceğini düşünenlerin oranı yüzde 13.6'ydı.

'Türkiye tarafsız olmalı'

Resim

Araştırmada son olarak ise "Ukrayna-Rusya arasında çıkan savaşta sizce Türkiye ne yapmalıdır?" diye soruldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 78.2'si Türkiye'nin tarafsız olması gerektiğini belirtti. NATO'dan taraf olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 19.4, Rusya'dan yana olması gerektiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 2.4'tü.

whatsapp-image-2022-03-04-at-17-53-52-006.jpeg