Araç Kiralarken Hekes Bu Tuzağa Düşüyor: Fark Etmek Neredeyse İmkansız

Araç Kiralarken Hekes Bu Tuzağa Düşüyor: Fark Etmek Neredeyse İmkansız
Yaz sezonun gelmesiyle beraber bir çok sektörde olduğu gibi araç kiralama sektöründe hareketlenme devam ediyor. Uzman isimler, araç kiralama sürecinde tüketicilerin en çok düşütüğü ve fark etmenin kolay olmadığı tuzağa dikkat çekerek, vatandaşları dolandırıcılığa karşı uyarıyor.

Vatandaşın alın teri ile kazandığı paralara göz koyan dolandırıcılar, bir çok sektörde olduğu gibi "rent a car" sektöründe de çeşitli yollarla vatandaşları dolandırmanın yollarını arıyor. Uzmanlar, bu kapsamda vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu.

Yapılan uyarıda dolandırıcıların kurumsal araç kiralama firmalarının web sitelerini kopyaladığı ve site isminde harf değişikliği yaparak ‘oltalama’ yöntemiyle kopya site hazırladığı belirtildi. Dolandırıcılar, sosyal medya üzerinden hazırladıkları kopya sitelere reklam vererek vatandaşları dolandırmaya çalışıyorlar.

hg.png

PİYASANIN ALIŞIK OLMADIĞI VAATLERE DİKKAT

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan rent a car işletmecisi Murat Demirkul, yaz sezonuyla birlikte kiralamada artış olduğunu belirterek, "Bu artışı fırsat bilen dolandırıcılar tekrar piyasaya çıktı. Her zamanki kullanılan bazı teknikler var. Vatandaşımızın bunlara biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Yani sık yaptıkları bir şey, firmaların internet sitelerini kopyalayıp birkaç tane harfte değişiklik yaptıktan sonra başka firmaların araçlarını dahi buradan gösterip müşterileri bu yönde kendilerine çekiyorlar. Daha sonra WhatsApp’tan para istiyorlar ‘bize parayı gönderin aracınızı ücretsiz biz size vale vasıtasıyla kapınıza kadar göndereceğiz’ diye vaatlerde bulunuyorlar ama bu vaatler tabii parayı alana kadar devam ediyor.

Parayı aldıktan sonra zaten o kişilere ulaşamıyorsunuz. Vatandaşlarımızın bu tür böyle bilmediği firmalara ya da merdiven altı firmalar dediğimiz, sahte internet sitelerine itibar etmemeleri gerekiyor. Firmalara yönelmelerini istiyoruz" diye konuştu.

best-new-car-deals.jpg

KARŞI TARAFIN DOLANDIRICI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Araç kiralamak isteyen vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara da değinen Demirkul, “Vatandaşlarımız aracı teslim alırken rent a car’dan çıkarken bir video çekerse, aracı geri iadesinde bu video karşılaştırma şansı olur ve bir sorun yaşayacağını zannetmiyoruz. Fiyatların düşük olmasıyla beraber vatandaşlarımız bu sitelerin, konuştuğu kişilerin gerçek işler olmadığını, fiyatların çok düşük olduğundan anlayabiliriz. Şu anda piyasada öyle 500 ila 600 lira arasında falan araç yok. Müşterilerimiz bunlardan da anlayabilir karşı tarafın dolandırıcı olduğunu” dedi.

1591084598818-sl4i.jpg

EN ÖNEMLİSİ DE LASTİKLERİNİN İYİ OLMASI GEREKİYOR

Demirkul, vatandaşların kiralamak istediği aracın bakımlı olmasına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Aracı kiralayan vatandaşımız da rent a car firmasından bu konuda bilgi alıp yola çıktıkları zaman bir sorun yaşamazlar, tatilleri de zehir olmaz. En önemlisi de lastiklerinin iyi olması gerekiyor kiralanan araçta. Dolandırıcılık ve mağduriyetlerin önüne geçmek için devlet büyüklerimizden beklentimiz bu internet siteleri yeni olan bir şey değil, Türkiye genelinde yaygınlaştı dolandırıcılık olayları, biraz daha emniyet güçlerimizden bu konuyla alakalı daha çok üzerine düşmelerini isteriz. Tedbirlerin daha fazla sıklaşması bu noktada önemli” ifadelerini kullandı.