Antalya ve Muğla'da yangınlar devam ediyor: Ağaçları, ormanları koruyamıyoruz

Antalya'nın Manavgat ve Akseki ile Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz ile Milas ilçelerinde, orman yangınlarıyla havadan ve karadan mücadele devam ediyor. Manavgat'ta yaşanan yangında evinde kalan bir çiftin daha hayatını kaybettiği öğrenildi. Manavgat yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli Türkiye'de devam eden yangınlara ilişkin son verileri paylaştı.

Bakan Pakdemirli, "28 Temmuz-1 Ağustos 2021 tarihleri arasında çıkan 112 orman yangınının 107’sini kontrol altına aldık. Devam eden 5 yangını kontrol altına alma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor" ediyor açıklamasını yaptı.

Antalya

'Manavgat'taki orman yangınında vatandaşlara su taşıyan Yusuf Demirli, kalp krizi sonucu öldü'

20210801-2-49429572-67522738.jpg

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınında görevli ekipler ile vatandaşlara içme suyu taşıyan kişi, yolda geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Reklam ve tabela işiyle uğraşan ve 2 gündür ormanlık alanında mücadele eden ekipler ile bölge halkına kamyonuyla su taşıyan 41 yaşındaki Yusuf Demirli, su yüklediği kamyonuyla yola çıktı.

Ilıca Mahallesi'ne geldiği sırada fenalaşması üzerine yanındaki arkadaşları, 112 Acil Çağrı Merkezi'nden yardım istedi.

Bu sırada yoldan geçen bir sağlık çalışanının ilk müdahaleyi yaptığı Demirli, ambulansla hastaneye kaldırıldığı sırada yaşamını yitirdi.

Kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği belirlenen 2 çocuk babası Demirli'nin cenazesi, Boztepe Mahallesi'ndeki köy mezarlığına defnedilecek.

'Sırtköy Mahallesi'nde alevler evler ulaştı'

Antalya'nın Manavgat ilçesinde beş gündür devam eden orman yangınlarına gün içinde havadan yoğun müdahale devam ediyor. Sırtköy Mahallesi'nde alevler evlere ulaştı. Mahalledeki evler bu nedenle tahliye ediliyor. 

whatsapp-image-2021-08-01-at-13-37-05-1.jpeg

İlçedeki Ulualan mevkisinde kurulan Manavgat Yangın Yönetim Merkezi alanında, yangına müdahale etmek için hava araçları hazır bekletiliyor.

whatsapp-image-2021-08-01-at-13-37-05.jpeg

Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Kepezbeleni Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz gecesi çıkan yangında söndürme çalışmaları sürüyor. Hocaköy Mahallesi'ne kadar ilerleyen alevler, rüzgarın da etkisiyle komşu mahalleler için risk oluşturdu. Yangın, bölgedeki Gülen Dağ'da etkisini sürdürüyor.

Manavgat'ta yaşanan yangında evinde kalan bir çiftin daha hayatını kaybettiği öğrenildi. Manavgat yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi. 

'Kemer'de 3 noktada orman yangını çıktı'
Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Arslanbucak Mahallesi'nde 3 farklı noktada saat 13.30 sıralarında orman yangını çıktı. Yangını gören çevredekiler ilk müdahaleyi yaparken, durumu itfaiye ve orman işletme müdürlüğü ekiplerine de bildirdi. İhbar sonrası bölgeye gelen ekipler alevlere müdahale etti. Yangın söndürme çalışmalarına çevredeki vatandaşlar pet şişe, kova ve hortumlarla su taşıyarak, destek verdi. Yaklaşık 500 vatandaş söndürme çalışmalarına katkı sağlarken, Kemer Kaymakamı Yücel Gemici, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Deniz Yılmaz da bölgeye gelerek, hem çalışmaları koordine etti hem de çalışmalara katıldı.

Muğla

Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 4 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde etkili oldu.

Yangını kontrol altında tutmak için ekipler, karadan gece boyunca çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen 12 helikopter ve 3 uçak, yangınlara havadan müdahale ediyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 100 kişilik grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına destek veriyor. Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, arama kurtarma ekipleri ve vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

Muğla Milas ilçesi Çökertme Mahallesi’nde 4 gündür süren orman yangınlarına havadan herhangi bir müdahale yapılmazken, akşam saatlerinde rüzgarın etkili olmasıyla yangın birçok bölgeye yayıldı.

Çökertme'deki gelişmeleri buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

halktv.com.tr'ye konuşan yerel kaynaklar, gündüz saatlerinde yangının güçlendiğini söylerken herhangi bir hava aracının yangına müdahale etmediğini belirtti.

Bodrum ve Milas'ın çeşitli bölgelerinde şiddetini artıran yangınlar Çökertme ve Mazı'da felaketi yaşatıyor. Bölgedeki yurttaşlar mahalle ve köylerden tahliye edilmeye çalışılırken, ekiplerin de yangınlara müdahalesi devam ediyor.

NASA'nın haritasına göre ise yarımadanın büyük bölümünde şiddetli yangınlar görülebiliyor. 

whatsapp-image-2021-08-01-at-23-56-42.jpeg
Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.

Halk TV canlı yayınında bölgedeki son duruma ilişkin bilgiler veren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Şu anda çok şiddetli bir rüzgarla karşı karşıyayız. Biraz önce Çökertme'nin içine kadar girme imkanım oldu. Yangın bastırdığı için geri döndük. Rüzgar çok şiddetli olduğu için yangın daha da güçleniyor" ifadelerini kullandı.

Tokat, Çökertme'de devam eden yangın hakkında, "Termik santral için şu anda bir tehlike yok. Ama Çökertme cayır cayır yanıyor" dedi.

Marmaris'in Hisarönü mahallesindeki ormanlık alanda şiddetini artıran yangına müdahale eden ekipler yoğun emek harcıyor.

whatsapp-image-2021-08-01-at-13-40-25-2.jpeg

whatsapp-image-2021-08-01-at-13-40-25-1.jpeg

whatsapp-image-2021-08-01-at-13-40-25.jpeg

'Vatandaşlar tahliye ediliyor'

Bodrum Mazıköy'de alevlerin yaklaştığı evlerdeki vatandaşlar tahliye edildi..

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Mazı-Çökertme arasında Twitter'dan yaptığı yayında "Artık ne yapacağımızı şaşırdık" dedi. 

Ahmet Aras, bölgenin cayır cayır yandığını belirterek, "Bizim şu anda yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak. Ağaçları, ormanları koruyamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkan Aras, yayının sonunda alevlerin yaratığı tehlike nedeniyle beraberindekilere "Bir an önce gidelim, çıkalım buradan" dedi.

'Turunç Mahallesinde yaşayan vatandaşların denizden sevk edilmesi için iki çıkarma gemisini bölgeye sevk edildi'

Milli Savunma Bakanlığı, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangını nedeniyle Turunç Mahallesi'ndeki vatandaşların tahliyesi için iki çıkartma gemisinin bölgeye gönderildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Marmaris'te devam eden orman yangını dolayısıyla Turunç Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlarımızın denizden tahliye edilmesine destek olmak üzere Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'mızdaki 2 çıkarma gemimiz bölgeye sevk edildi. Gemilerimiz ihtiyaç halinde tahliyeye destek sağlayacak" ifadelerine yer verildi.

Bakan Pakdemirli: 7 yangın sürüyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda dördü Muğla, ikisi Antalya ve birisi Tunceli olmak üzere toplam yedi yangının sürdüğünü açıkladı. 

OGM: 13 'su atıcıyla' müdahale ediliyor

Orman Genel Müdürlüğü, gece saatlerinde yaptığı paylaşımda, ''Ülkemizdeki orman yangınlarıyla topyekün savaşıyoruz. Son 5 günde 32 ilde 119 orman yangını kontrol altına aldık'' derken yangınlara '13 su atıcıyla' müdahale edildiğini belirtti.

Kaynak: AA / DHA