Ankara'daki olayların ardından Suriyelileri, komşuları anlattı: ''Dükkanı kapatmadan kalsınlar diyorum, kapatınca gitsinler''

Ankara'daki olayların ardından Suriyelileri, komşuları anlattı: ''Dükkanı kapatmadan kalsınlar diyorum, kapatınca gitsinler''
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yaşanan olayların ardından, yaşananların İstanbul'da yaşayan Suriyelileri nasıl etkilediğini İstanbul'da yaşayan Suriye vatandaşlarına sormuş, olaylara dair düşüncelerini aktarmıştık. halktv.com.tr olarak bugün yine aynı mahallede bu sefer Suriyelilerin komşusu olan Türklerle konuştuk.

Konuştuğumuz kişilerin tamamı, Suriyelilerin ülkelerine devlet politikası uygulanarak dönmesi gerektiğini düşünürken çoğu Ankara'da yaşanan olayları 'provakasyon' olarak nitelendiriyor. Vatandaşlar, Suriyelilerin mahallelerinde sıkıntı yaratmadığını söylerken kültürel farklılık ve ekonomik nedenlerle gitmelerinin Türkiye açısından daha iyi olacağını belirtiyor. 

'Kendi paraları sürekli kendileri aralarında dönüyor'

Nazlı Gündoğdu, 30 yıldır İkitelli'de yaşıyor. Mehmet Akif Mahallesi'nde giyim dükkanı olan Gündoğdu, ''Suriyeliler hakkında ne düşünüyorsunuz?'' diye sorduğumuzda direkt ''Çok şikayetçiyim'' diyor. Mahallesinde çok fazla Suriyeli olduğunu söyleyen Gündoğdu'nun en büyük şikayeti ise Suriyelilere dükkan açabilme konusunda izin verilmesi. Suriyelilerin kendi esnafından alışveriş yaptığını belirten Gündoğdu, ''Burada esnafız. Onlar gidip kendi esnafından alışveriş yapıyor. Kendi paraları sürekli kendi aralarında dönüyor'' diye konuştu. 

Bir arada yaşamakta sıkıntı olmadığını söyleyen Gündoğdu, ''Gençleri birbirleriyle kavga ediyorlar fakat bana bir sıkıntı çıkarmadılar. Nasıl Türkiyeli gençler kavga ediyorsa onlar da kendi aralarında ediyordu'' diyerek yaşamsal açıdan bir sıkıntı olmadığını belirtiyor. 

'Kültürümüz uyuşmuyor'

Tercih olarak Suriyelilerle yaşamak istemeyeceğine dikkat çeken Gündoğdu, ''Adam geliyor bizden elbise almaya, keyifli keyifli 'İkinci hanımı alıyorum, o yüzden takım elbise alacağım' diyor. Bizim kültürlerimiz uyuşmuyor. Bu yüzden birlikte yaşamak istemem'' diyen Gündoğdu, insanların Suriyelilere 'gıcık olduğunu' belirtirken kötü olaylarda sürekli hepsinin hedef haline geldiğine dikkat çekti. 

''Devletin teşviğiyle gönderilmeleri gerekiyor''

Ozan Dinçoğlu, 15 yıldır Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde esnaflık yapıyor. Telefon dükkanı olan Dinçoğlu, Suriyelilerin yüzde 100'ünün kötü olduğunun söylenemeyeceğini belirtiyor. Devlet politikasıyla beraber ülkelerine dönmeleri gerektiğini söyleyen Dinçoğlu, ''Tahammül sınırı aşıldı, ekonomik olarak Türkiye sıkıntıda. Bu nedenle devletin teşvikiyle gönderilmeleri gerekiyor'' diyor. 

'Beş parmağın beşi de bir değil'

Ankara'da yaşanan olayları 'provakasyon' olarak değerlendiren Dinçoğlu, ''Suriyelilerin hepsine kötü diyemeyiz. Beş parmağın beşi de bir değil'' derken bu sorunu halkın değil devletin çözebileceğini belirtiyor. ''Bu misafirlik fazla uzadı'' diyen Dinçoğlu, görüşünün 'iyilik ya da kötülükle' alakası olmadığının altını çizerek ''Savaş sürecinde aldık, o zaman o doğruydu ama artık gitmeleri lazım'' dedi. 

'Yabancıları istemiyoruz'

Sosyal medyada ve mahallede gördükleri üzerinden konuşan esnaf Ali Özer, ''Burada taciz-tecavüz gibi olaylar oldu. Bu yüzden gitmelerini istiyorum'' diyor. Tüm Suriyelilerin aynı olmadığını söyleyen Özer, Arapların, Osmanlı Devleti dönemindeki tavrına değinerek ''Araplara güven olur mu abi? Türkiye'nin Türkiye'den başka dostu olmaz. Kimse bizi istemiyor, biz niye isteyelim? Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz'' dedi. 

whatsapp-image-2021-08-13-at-18-25-52.jpegÖzer, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde bakkal dükkanı işletiyor

Ankara'da yaşanan olayları 'provakasyon' olarak nitelendiren Özer, ayrıca ''Suriyelileri ortalığı karıştırmak için getirdiler. Şimdi aynısı Afganlar üzerinden yapacaklar. O kadar silah dağıtıldı, nereye gitti bu silahlar? AKP seçime hazırlanıyor. Ben böyle düşünüyorum'' diye konuştu. 

'CHP başa gelirse gönderebilir'

Mülteci sorununa dair krizi devletin çözmesi gerektiğini söyleyen Özer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin Suriyelileri gönderme konusundaki söylemlerini beğendiğini belirterek ''Başa gelirse gönderirler. Bu yüzden onları başa getirmemiz gerekiyor'' dedi.

'En büyük hatayı başta yaptık'

26 yıldır İkitelli'de yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir esnaf ise Suriyeliler hakkında sorduğumuz soruya ''En büyük hatayı başta yaptık'' diyerek yanıt vermeye başladı. Suriyelilerin ilk süreçte Türkiye'ye alınmaması gerektiğini söyleyen esnaf, ''Kendi ülkesine faydası olmayanın benim ülkeme nasıl faydası olabilir?'' diyor. Suriyelilerin mahallede kendisine bir sıkıntı çıkarmadığını söyleyen esnaf, ''Bizim insanımız boşta gezerken onlar yüzünden kira fiyatları arttı. Bana zararı bu'' diye konuştu. 

Ankara'da yaşanan olaylara dair devletin adım atması gerektiğini belirten esnaf ''Orada yaşanan olay küçük bir şey. Müdahale edilmezse iç savaşa kadar gidebiliriz'' dedi. 

'Dükkanı kapatmadan kalsınlar diyorum, kapatınca gitsinler'

20 yıldır Mehmet Akif Mahallesi'nde yaşayan Savaş Binici de Suriyelilerin gitmesi gerektiğini düşünenlerden. Esnaf olarak Suriyelilerin kendisine çok sıkıntı çıkarmadığını söyleyen Binici, ''Esnaf olarak soruyorsan kalsınlar derim. Çünkü benden alışveriş yapıyorlar. Vatandaş olarak soruyorsan gitsinler derim. Burada sıkıntı çıkarıyorlar'' derken bu görüşe katılan başka esnaflar da olduğunun altını çizdi. 

Aynı mahallede bulunan başka bir vatandaş ise isminin verilmesini istemediğini söylerken ''Burada kalmaları artık onlar için iyi değil. Onlar Türkler gibi değil. Büyük marketten değil, bizden alışveriş yapıyor. Bu yüzden dükkanı kapatmadan kalsınlar diyorum, kapatınca gitsinler'' diyerek yaşanan olayların daha önceki tarihlerde İkitelli'de de yaşandığını fakat unutulduğunu belirtti.