Almanya’dan Türkiye'ye döndü. Et verimi yüksek koyun ırkını geliştirdi
Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapan Hasan Sarıtaş, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde geliştirdiği et verimi yüksek yeni koyun ırkıyla kırmızı et üretiminde fark yaratmayı hedefliyor. Sarıtaş, kıvırcık cinsi koyunu, iki farklı etçi ırkla birleştirerek oluşturduğu yeni koyun türünün merada otlatılarak yüzde 30 daha fazla et sağladığını belirtti.
Almanya’da makine teknolojileri alanında eğitim alan ve bu sektörde 15 yıl çalışan Sarıtaş, çocukluk hayali olan hayvancılığı geliştirme amacına ulaşmak için 2016 yılında Türkiye’ye döndü. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünü bitirdikten sonra, devletin tahsis ettiği 4,5 dönümlük arazide yeni koyun ırkını geliştirmek için çalışmalarına başladı.
YÜKSEK ET VERİMİ SAĞLAYAN IRK
Yaklaşık 4 yıl süren ıslah çalışmaları sonucunda, merada beslenen ve diğer türlere göre yüzde 30 daha fazla et veren bir koyun ırkı elde eden Hasan Sarıtaş, bu başarıya akademisyenlerin desteğiyle ulaştı. Sarıtaş, “Yeni cinsi oluşturmak için uzun süre merada gözlem yaparak, aşamaları kayıt altına aldım. Şimdi ikinci aşamaya geçip hayvanlarımızı çoğaltarak Marmara Bölgesi’nde yaygınlaştırmayı planlıyoruz,” dedi.
PATENT SÜRECİ BAŞLAYACAK
Yeni ırkın patent başvurusu için hazırlıklara başlayan Sarıtaş, şu anda üç dişi ve bir erkek koyuna sahip olduğunu, sürü oluşturulduktan sonra patent ve tescil işlemlerine geçileceğini vurguladı. Ayrıca, kıvırcık koyunun etinin lezzetini koruyarak et verimliliğini artırmayı başardığını söyledi.
MERA ODAKLI PROJE
Türkiye’de genelde koyunların yemle beslenmesine odaklanıldığını belirten Sarıtaş, mera şartlarında yetiştirilen hayvanların daha sağlıklı et ürettiklerini dile getirdi. Sarıtaş, “Mera odaklı projeyle hem hayvanların refah düzeyini artırıyoruz hem de daha kaliteli et üretiyoruz. Bu tür projelerle ülkemizin et açığını kapatmayı hedefliyoruz,” dedi.
HEDEF MARMARA BÖLGESİ
Yeni koyun ırkını çoğaltarak Marmara Bölgesi’nde yaygınlaştırmak isteyen Hasan Sarıtaş, geliştirdiği cinsin yayla bölgelerinde daha da yüksek verim sağlayabileceğini ifade etti. Sarıtaş, “Küçük sürülerden daha fazla et elde etme amacımız var. Ülkemizin et üretimine büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz,” diye ekledi.
Sürü oluşturulduktan sonra yeni ırkın süt verimi, doğum oranı ve karkas ağırlığı gibi özelliklerinin de detaylı bir şekilde değerlendirileceği belirtildi.