Ali Babacan: Seçimlere kendi adımızla, kendi logomuzla gireceğiz

DEVA Lideri Babacan, "Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan, “Demokrasi ve Atılım Partisi önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır” dedi.

Babacan şu ifadeleri kullandı:

"Belli ki Sayın Erdoğan seçim dönemini başlattı. Biz seçimlere hazırız. DEVA Partisi hazır. Ve biz kazanacağız. Kendisi gerilimi istediği kadar artırmaya çalışsın. Her seçim döneminde gererek, kutuplaştırarak seçim almaya çalışıyor. Biz bu seçim dönemini nefrete ve öfkeye teslim etmeyeceğiz. Huzur kazanacak. Aklına ne geliyorsa tek imzayla yapıversin. Bu otoriter rejimi değiştireceğiz. Ülkemiz derin bir nefes alacak.

‘Siz daha çok rüya göreceksiniz, milletin bize güveni tam’

Hükûmetin kadrolu köşe yazarları, maaşa bağladıkları yorumcular koro halinde bağırmaya başladılar. Neymiş efendim, yeni kurulan partilerin işleri zorlaşmış. Kendi logolarıyla seçime giremeyeceklermiş. İttifak içinde olmak da anlamını yitirmiş. Siz bu rüyaları görmeye devam edin. Daha çok rüya göreceksiniz. Kardeşim, bizim kendimize güvenimiz tam. Milletimizin de bize güveni tam

‘Barajları yıkıp geçeceğiz’

İlan ediyorum. Duymayan kalmasın. Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun. Daha önce söyledim, tekrar söylüyorum: Türkiye 1’den büyüktür. Türkiye kazanacaktır. Hodri meydan. Elinizden geleni ardınıza saklamayın. DEVA damlalarının oluşturacağı seli hiçbir baraj durduramaz. Barajları yıkıp geçeceğiz

‘Türkiye’yi rövanşların ülkesi yapmayacağız’

Biz; bu ülkede adalet ve merhamet gibi değerlerin yere düşürülmesine asla müsaade etmedik, etmeyiz. Biz, özgür ve adil yarınlar için bir araya gelen demokrat insanların partisiyiz. Türkiye’yi hiçbir koşulda öfkeye teslim etmeyeceğiz. Üste çıkanın alttakini ezmesine müsaade etmeyeceğiz. Ülkemizi, ‘nöbetleşe zorbalık’ dediğimiz çıkmaz sokağa sürüklemeyeceğiz. Kin ve intikam zehriyle alınan kararların adaletsizlikten başka hiçbir şey getirmediğini tarih boyunca deneyimledik, deneyimliyoruz. Türkiye’yi ‘rövanşların ülkesi’ yapmayacağız. Önce, bu ülkenin bütün demokratları olarak birleşeceğiz. Ardından bu karanlık tünelden hep beraber çıkacağız. Adaletle çıkacağız

‘Sessiz çoğunluk, korku ve yoksulluk komplosunu boşa çıkaracak’

Türkiye’nin sinir uçlarını germeye çalışanlar, bunun faturasını sandıkta ödeyeceklerdir. Bu ülke huzura kavuşacak. Türkiye’nin sessiz çoğunluğu, iktidar ortaklarının dayattığı bu korku ve yoksulluk komplosunu boşa çıkaracak. Bu millet haksızlık karşısında susmadı. Yine susmayacak. Bu millet susanın dilsiz şeytan olduğunu çok iyi bilir. Sözünü de sandık günü söyler. Yine söyleyecek.”

‘Altılı masada verdiğimiz bütün sözlerin arkasındayız’

“Biz altılı masada bugüne kadar vermiş olduğumuz bütün sözlerin arkasındayız. Ortak çalıştığımız konularda, her türlü katkıyı vermeye de devam edeceğiz. O masada yer alan her partiyle iş birliği yaptığımız alanları genişletmek konusunda da güçlü bir iradeye sahibiz. Bunu herkesin bilmesini arzu ederim”

'Savcının tek taraflı bir değerlendirmesi, benim ‘mağdurum’ diye bir başvurum yok'

Gezi Davası’na ilişkin bir soruya Babacan’ın yanıtı şöyle oldu:

“Gezi Davası ile ilgili benim ve o dönemdeki bütün bakanların mağdur olarak tanımlanması, bu dosyadaki savcının tek taraflı bir değerlendirmesidir. Benim ‘mağdurum’ diye bir başvurum yoktur. Benim bir şikayet başvurum yoktur. Bu konuda ısrarla ve inatla hala benim müşteki olduğumla ilgili haberler yapılıyor. Ben bunu defalarca açıklamama rağmen benim müşteki olduğum eğer ifade ediliyorsa burada bir kasıt vardır. Ben bunu böyle bir gazetecilik hatası olarak görmüyorum.”

'Katkı vermeye devam edeceğiz'

Seçime kendi logolarıyla girme kararı ve 6’lı masadaki iş birliği hakkındaki bir soruya da Babacan şöyle yanıt verdi:

“Bugüne kadar verdiğimiz bütün sözlerin arkasındayız. Ortak çalışma alanı olarak belirlediğimiz alanlarda yoğun bir şekilde katkı vermeye devam edeceğiz. Ve o masadaki siyasi partilerin her biri ile iş birliği alanlarını genişletmek konusunda da tam bir irademiz var.”

'Bizim a planımız, 6’lı masada bir ortak aday oluşturup ortak adayla seçimlere gitmek'

Babacan, ortak cumhurbaşkanı adayına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Bu konuda da biliyorsunuz, 6’lı masa ile ilgili bizim verdiğimiz sözler var. ‘Onun arkasındayız’ dedik. Dolayısıyla en son geçen pazar günü yaptığımız toplantının sonunda bir açıklama yaptık biliyorsunuz. Ortak bir açıklama. Ve ortak bir açıklamada da altı partinin ortak cumhurbaşkanı adayının niteliklerini tarif ettik. Dolayısıyla benim işin en başında söylediğim gibi, partilerin ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkartması, seçimlerde başarı sağlamak için çok önemli bir yöntem olacaktır. Dolayısıyla bizim birinci tercihimiz budur. Ama olur da hani o 6’lı masada ortak bir aday konusunda mutabakat sağlanamazsa o zaman farklı tercihlere, seçeneklere kuşkusuz bakılır. Ama bizim A planımız, daha önce söylediğimiz ve söz verdiğimiz gibi, 6’li masada bir ortak aday oluşturup, bir isim üzerinde mutabakat sağlayıp, ortak adayla, tek adayla seçimlere gitmek. O sözümüzün arkasındayız.”

'Bizim baraj derdimiz yok'

Babacan, yüzde 7’lik seçim barajı hakkındaki bir soru üzerine de şöyle konuştu:

“Bizim baraj derdimiz yok. Onu çok açık ifade edeyim. Biz, bu 6’lı masadaki her bir parti ile iş birliği alanlarımızı geliştirmek, genişletmek konusunda irade sahibiyiz derken bize gelebilecek farklı tekliflere, iş birliği alanlarına açık olduğumuzu, bunları görüşmek konusunda da her zaman diyalogdan yana olduğumuzu daha önce ifade ettik.”

Babacan Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda da, "Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun" dedi.

İdris Şahin: Bu, 'Altılı Masa' dışında bir hareket değil

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de Halk TV'de Can Coşkun'un Haber Masası programına bağlanarak konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Şahin şöyle konuştu:

"Biz zaten başından itibaren şunu ifade ediyoruz, 'Altılı Masa'ya oturduğumuzdan beri de aynı cümleleri kullanıyoruz. Biz ilk defa seçimlere girecek bir siyasi partiyiz. Dolayısıyla seçimlere ilk kez girecek olmamız nedeniyle kamuoyunda karşılığımız nedir, bir kantara çıkmamız lazım ve kendi gücümüzü orada görebilmemiz lazım. Dolayısıyla bunu ne şekilde yapabilirsiniz, ancak ve ancak kendi isminizle ve liderinizin ismiyle seçimlere girmenizle mümkün olabilir. Tabi ki bu demek değildir ki, bu Altılı Masa etrafında oluşan sinerjinin dışında bir hareket. Asla böyle bir şey mümkün değil. Bunun özellikle altını çiziyorum. Çünkü biz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem özelinde 'Altılı Masa'da yan yana geldik, bu seçimlere doğru oluşacak her türlü kurulda da bilfiil görev yapabilecek arkadaşlarımızı da belirledik. Bizim sadece burada ifade ettiğimiz husus şudur; özellikle 28 Şubat'tan sornaki görüşmelerde ve seçim yasasında yapılan bu değişiklerle vatandaşın kafası karıştırılmaya çalışılıyor. Yani acaba DEVA Partisi kendi ismiyle seçimlere girmeyecek de ittifak içerisinde yer alacak bir diğer partinin hisselerinden mi girecek diye kamuoyunda ciddi anlamda oluşmuştu. Bu soru işaretini ortadan kaldırmak adına biz seçimlere kendi ismimiz ve amblemimizle gireceğimizi bugün açıkça, dün karara bağladık. Bugün de kamuoyuyla paylaşıyoruz. Biz her halukar ve şartta ister ittifak içerisinde, ister tek başımıza olsun kendi ismimiz ve logomuzla seçimlere gitme kararı aldık. Bunu da kamuoyuyla paylaşıyoruz"

Şahin ayrıca, DEVA'nın 81 ilde kendi ismi ve logosuyla seçimlere gireceğini ifade edip 41 ilde teşkilatlanmanın seçimlere girmek için yeterli olduğunu belirterek, "Biz zaten 81 ilde teşkilatlanmış bir partiyiz" dedi.

Özgür Özel: Bu ittifakla ilgili bir sıkıntıya işaret etmiyor

CHP'li Özgür Özel, Silivri Cezaevi'nin önünden yaptığı basın açıklaması sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özel, konuyla ilgili gelen soru üzerine şöyle konuştu:

"Tüm partiler kendi kararlarını verecekler. Geçen hafta ittifak içerisinde ittifak tartışmaları yapılırken DEVA partisi kendi adı ve logosunu kullanacağını söylüyor. Bu ittifakla ilgili bir sıkıntıya işaret etmiyor. Çünkü ittifak partileri aynı ittifak içerisinde kendi logolarıyla yer alıyorlar. Millet İttifak'ı dört partiden oluşuyor, altıya genişleme potansiyeli var. Altıya genişleme durumu olursa da kendi isimleri ve logolarıyla yer alacağı ifade ediliyor. Kendi pozisyonlarını belirlemek için önemlidir. Seçimlere doğru ilerlerken bazı belirsizliklerin ortadan kalkması, 'Acaba Cumhur İttifakı'nın dışında bir belirsizlik bir kaos mu var?' sorularına karşı net bir cevap olması açısından kıymetlidir"