Sokak Hayvanlarına 'Ötanazi' Kararına Tepki: Bu Teklif Kan Kokuyor

Diyarbakır'da bir araya gelen Hayvan Hakları Savunucualrı AKP'nin meclise sunduğu sokak hayvanlarına "ötanazi" yolu açan kanun teklifine tepki gösterdi.

AKP'nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu ve sokak hayvanlarına ''ötanazi'' yolunu açan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne tepkiler büyüyor. Diyarbakır’da Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, yasanın geri çekilmesi için çağrıda bulundu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği Yöneticisi Meryem Ercan, 2004 yılında ana hükmü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması olan Hayvanları Koruma Kanunu’na rağmen, halen bin 389 belediyenin bin 200’e yakınında bakımevinin olmadığını ve kısırlaştırmanın yapılmadığını söyledi.

9aa096e7-3e0d-4295-bf97-e9f4e2eb5633-w.jpg

Ercan, belediyelerin görev ihmali nedeniyle hayvanların aç ve sefil yaşam savaşı verdiğini, çoğalan hayvanlar yüzünden vatandaşların şikayetçi olduğunu belirterek, "Belediyeler bu hayvanları toplarken birazını öldürüp, kalanlarını da birbirlerine, başka ilçelere, beldelere, çöplüklere, ormanlara ve otobanlara atıyor. Atılan hayvanlar üremeye devam ediyorlar. Bu katliam ve üreme döngüsü devam ediyor. Bizler 20 yıl boyunca hayvanseverler, gönüllüler ve sivil toplum kuruluşları olarak, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, yetkili kurumlarca belediyelere denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik, etmeye de devam ediyoruz. Ancak, yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunan belediyelere, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ne de idari cezai bir yaptırım getirildi. Şimdi ise bazı bürokratlar ve siyasiler, belediyelerin görev ihmallerinin bedelini, kendi iradeleri dışında bu dünyaya gelen hayvanları öldürerek bu masumlara ödetmek istiyorlar,” dedi.

"KAN KOKAN TEKLİF"

Kanun teklifini "kan kokan teklif" olarak nitelendiren Ercan, şunları ekledi: "Meclis’te sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklıselim siyasiler olduğuna, tuzaklar içeren bir katliam kanunu çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyor ve sayın milletvekillerine ve Sayın Cumhurbaşkanı'na sesleniyoruz. STK’lar ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kan kokan yasa teklifi geri çekilmelidir. Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplenme kılıfıyla bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını lanetliyoruz.”

856702bb-6f1d-408a-a19a-ad7967c465f5-w.jpg

"Bu kanlı tasarıyı hazırlayanlara soruyoruz, 20 senedir belediyeler kısırlaştırma yapmazken aklınız neredeydi? Siz milleti kör ve aptal mı sanıyorsunuz? Ötenazi diye hayvanları öldürmeye başka başka isimler bularak milleti kandıracağınızı mı sanıyorsunuz? Öldürme sözünü kullanmaya korktuğunuz için mi ötenazi kelimesinin arkasına sığınıyorsunuz? Niçin doğrudan 'öldüreceğiz' diyemiyorsunuz? Eğer kamu güvenliği ve toplum sağlığını çok düşünüyorsanız katilleri, canileri, uyuşturucu mafyalarını hedefe koysanıza! Gücünüz bu gariban hayvanlara mı yetiyor? Sokağa çıktığınızda bir köşede size masumca bakan kedinin gözlerine siz de bakabilecek misiniz? Kendi iradesi dışında bu vahşi dünyanıza gelmiş olan kara burunlu bir köpeğin gözlerine bakabilecek misiniz? Milyonlarca kedi köpek öldürülürken, evinize gittiğinizde çoluk çocuğunuzun gözlerine bakabilecek misiniz?"

"Bu kanunu çıkarmaya çalışanlar lanetlenecek" diyen Ercan, "Hani hayvanları mal kapsamından can kapsamına almıştınız? Can kapsamına aldığınız bu canların canını nasıl alacaksınız? Ey tasarıyı hazırlayanlar, hayvanların öldürülmesi üzerine verdiğiniz bu emeği yıllardır kanunun uygulatılmasına vermiş olsaydınız, bugün sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına alınmış olacaktı. Siz bakanlık bürokratları, gönüllü varlığından bu kadar mı korktunuz ki yerel hayvan koruma görevliliğini kaldırdınız? Şimdi 100 sene önce hayvanları hayırsız adaya yollayanları lanetliyoruz. 100 sene sonra da bugün bu kanunu çıkarmaya çalışanlar lanetlenecek. Tarih sizi yargılayacak. Andımız olsun ki size bu hayvanları öldürtmeyeceğiz," dedi.

Kaynak:ANKA