AKP nasıl geldi ve uzun yıllar neden gitmedi?

AKP nasıl geldi ve uzun yıllar neden gitmedi?
Prof. Dr. Cevdet Bozkuş yazdı...

Gelmez olaydı.

Cumhuriyet tarihinin en beceriksiz, en kötü iktidar dönemini bu millete yaşattılar. Bu beceriksizlikleri ve kötü yönetimlerinin yanında milletin en çok zoruna giden ve canını sıkan, hiçbir iktidar döneminde yaşanmayan yolsuzluk, usulsüzlük ve rüşvetin Sayıştay raporlarında yer almasıdır.

Sonuç ülkenin hali ortada. Ekonomi bitmiş. Yoksulluk ve fukaralık milleti inim inim inletiyor. Usulsüz zenginleşenlerin keyfi yerinde. İsraf zirvede.

Ülke bu hale nasıl gelebilir? Ülkenin kaynaklarını çok iyi bilen birisi olarak gerçekten çok canım sıkılıyor bu duruma. Bunu nasıl becerdiler? Kaybolan bu yılları çok arayacağız.

Peki bu beceriksiz AKP bu ülkenin başına nasıl geldi ve uzun yıllardır neden bir türlü gitmedi?

Gelişinin ve uzun yıllar gitmeyişinin tek sorumluları siyaseti millet ve ülke için değil, kendisi için yapan bencil siyasetçilerdir. İşte ihanetin adı budur.

Bu millet kaybolan yıllar içinde AKP’yi ve vesile olanları asla unutmayacaktır.

AKP nasıl geldi?

Yıl 1994, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçları;

Recep Tayyip Erdoğan(RP) %25.19 Belediye Başkanı oldu.

İlhan Kesici(ANAP) %22.14

Ömer Zülfü Livaneli(SHP) %20.30

Bedrettin Dalan(DYP) %15.46

Necdet Özkan(DSP) %12.38

Bu seçim sonuçlarına göre;

Merkez sağ iki partinin(ANAP-DYP) oyu %37.60,

Sosyal Demokrat iki parti (SHP-DSP) oyu %32,68 olmasına karşın, Recep Tayyip Erdoğan %25,19 ile İstanbul belediye başkanı oldu ve ülkeyi bu duruma getiren siyasi süreç başlamış oldu.

Bu kadar düşük oyla Erdoğan’ın İBB başkanı olmasının sorumluları Tansu Çiller, Mesut Yılmaz ve çok büyük saygı duyduğum Bülent Ecevit’dir. Ülkeyi bekleyen siyasi tehlikeyi göremediler ve şahsi siyasi çekişmelerinin faturası ülkeye çok ağır olmuştur. Hani halk arasında bir söz vardır ’’Saymadık taş kafa yarmıştır." Evet öyle olmuştur. Neydi hataları;

- Aynı görüşte olan partilerin ayrı adaylar çıkarmaları.

- Daha sonraki yıllarda kişisel siyasi çekişmeleri.

- Milletin güvenini kaybederek siyaset sahnesinden silinmelerine ve Erdoğan’lı yılların başlamasına vesile olmaları.

- Amerikan amcanın rolünü unutmamak lazım. Turhan Çömez bu süreci çok iyi bilir.

- Milleti göz göre göre AKP’nin kucağına attılar.

- 2001’de kurulan AKP, 2002 genel seçimlerinde %34.3 oyla 1. Parti, CHP 19.4 0yla 2. Parti oldu. Diğer partiler baraj alında kalınca seçim sisteminin haksızlığı ile AKP 363 vekil ile tek başına iktidar oldu.

- Artık 2000 sonrası oluşan bu siyasi boşluğu fırsat bilen Erdoğan için gün doğmuştu.

- Dini öne çıkaran söylemleri, bozulmuş ekonomi üzerinden çay simit hesapları, 3Y(Yasaklar, yoksulluk, yoksulluk) gibi popülist söylemleri milletin hoşuna gitti.

- Sağdan ve soldan siyasetçi devşirmeleri de önemli rol oynamıştır.

- Artık siyaset sahnesinde AKP ve Erdoğan’lı yıllar başlamıştı.

AKP UZUN YILLAR İKTİDARDAN NEDEN GİTMEDİ?

Çok başarılı olduğu için mi? Hayır. Cumhuriyet tarihinin en başarısız iktidarıdır.

İlk yıllarında umut veren politikalar üretmeye başlamışlardı. AB üyeliği yolunda, terörü bitirmeye yönelik, ekonomide alınan önlemler gibi. Bu adımlar vatandaşın hoşuna gitmişti. Ancak fazla uzun sürmedi.

Hani bir laf vardır, “yalancının mumu yatsıya kadar yanar”. Yasaklar, yolsuzluklar, yoksulluklar kalkacak. Ekonomi şahlanacak. Demokrasi, hukuk, insan hakları gibi söylemler. Daha bir çok popülist politika söylemleri havada uçuştu.

Orta Doğunun lideri olacaktık.

Asrın lideri olacaktık.

Ülke ekonomik olarak uçacaktı.

Gele gele bugünlere geldik. Hepsi yalanmış. Hani kendi ifadeleri nereden nereye?

Milleti fakirleşmiş, geçim sıkıntısı içinde.

Borç para arayan bir ülke haline geldik.

Buna rağmen 22 yılı aşkın iktidar nasıl sürdü. Bunun sırrı neydi?

- En önemli neden Muhalefetin yetersizliği. Muhalefet de bir tek CHP kalmıştı. Baykal’lı CHP de kımıldanma başlamıştı ki bunun gören Erdoğan o yıllarda ki dostları FETÖ’cülerin kaset kumpası ile Baykal’ı gönderdiler.

- CHP’nin başına Kılıçdaroğlu geldi. Erdoğan’ın aradığı muhalefet lideriydi. 13 yıllık genel başkanlığında partinin oyu %25 i geçemedi.

- Kılıçdaroğlu ve arkadaşları biz partinin başından gitmeyelim, gerisi çok önemli değildir anlayışı ile hareket ettiler.

- Bir sonraki seçimde MHP de barajı aştı. Ancak Kılıçdaroğlu ve Bahçeli halka umut veren ve iktidar olamaya yakın bir muhalefet yapamayınca AKP iktidarı devam etti.

- Erdoğan’a ağır hakaretler eden Bahçeli şimdi yanından ayrılmıyor. Övgüler yağdırıyor. Hatta 2015 seçimlerinde çoğunluğu kaybeden Erdoğan’ın iktidardan gitmesini istemedi. Şu an onları birbirine bağlayan şahsi nedenler ölene kadar birlikteyiz diyorlar.

- Erdoğan merkez sağ ve muhafazakar siyasetçileri de çoğunlukla partide toplayarak onları susturmasına bildi.

- Devlet kurumlarını istediği gibi dizayn etti.

- Yüksek seçim kurulunu halan tartışılan kararları herkesin malumu.

- Bu kadar başarısız bir iktidarın uzun yıllar devam etmesi akla ve mantığa asla uymaz. Öyle bir sistem kurdular ki, herkes bilerek ya da bilmeyerek yardımcı oldu.

- Ülke bu hale geldi. Bunun tek sorumlusu AKP’dir. Ama muhalefet partileri yönetimlerinin çok büyük ihmalleri vardır. Özellikle MHP bundan çok sorumludur.

- Nihayet 14 Mayıs 2023 seçimi geldi. Artık ülkede herkes iktidar değişiyor ve Erdoğan gidiyor gözü ile bakıyordu. Erdoğan büyük bir telaş içindeydi. Valizi toplamaya başlamıştı ki imdada Kılıçdaroğlu yetişti ve aday olmayı dayattı. Meral hanım da çanak tuttu.

- Böylece ülke bir 5 yıl daha Erdoğan iktidarına katlanacaktı.

- Bunun tek sorumlusu öngörüsü olmayan muhalefet liderleri.

- Artık bıçak kemiğe dayanmıştı. CHP de isyan başlamıştı. Kurultayda Kılıçdaroğlu istemeye istemeye gitti. Gelen Özgür Özel ve ekibi artık halka son umut olmuştu. Ekrem İmamoğlu asla unutulmamalı. Bu değişim etkisini gösterdi ve 31 mart 2024 yerel seçimlerinde CHP 1. Parti oldu.

- Demek ki oluyormuş. Yeter ki siz halka umut olmayı ve o heyecanı vermeyi bilen bir parti yönetimi olun.

- Şimdi CHP merkez yönetimi ve teşkilatları ile yeniden yapılanarak bu ülkeyi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün istediği hedefe taşıyabilirsiniz.

- İşte uzun yıllardır gitmez denen parti gitmek üzere. Şimdi seçimden kaçıyor. Minderden kaçan güreşçi gibi.

- Evet bir tesadüfle gelen ve beceriksiz muhalefet liderleri yüzünden uzun süre iktidarda kalan AKP için yolun sonu görünüyor.

- Bir sözüm de MHP yönetimine, bu iktidara destekle hem partinize hem de ülkeye çok zarar verdiniz.

Çok önemli. Artık bu milletin tek umudu CHP kalmıştır. CHP üst yönetimi ve teşkilatları bu sorumluluk içinde hareket etmek zorundadırlar. Ancak şahsi hırslarını hala yenemeyen bazıları partiye ve parti bütünlüğüne çok zarar veriyorlar. Yapmayın bu ihanet içine olmayın. Bu umudu boşa çıkarmayın.

Bir zamanlar umudumuz Karaoğlan gibi.

Ülkenin yıllarını heba eden AKP yönetimine sesleniyorum. Bu ülkeyi birazcık seviyorsanız, kendinize güveniyorsanız ya da yüreğiniz yetiyorsa, daha fazla bu ülkeye zarar vermeden hodri meydan diyerek erken seçim kararını alın ve millet kararını versin.

Bu ülke ve bu millet sizden çok daha değerlidir.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :