Ahmet Ercan 'Depreme gebe' dedi, uyardı: '7 civarında bir deprem bekliyoruz'

Ahmet Ercan 'Depreme gebe' dedi, uyardı: '7 civarında bir deprem bekliyoruz'
Son haftalarda başta Doğu Anadolu olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında meydana gelen depremler endişelendirdi. Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,bir noktaya dikkat çekti ve 7 büyüklüğünde deprem beklediğini açıkladı.

Son haftalarda ülke genelinde küçük çaplı depremlerin ardından son birkaç günde Çorum’un Mecitözü, Ağcakoyun (4,3), Kahramanmaraş Nurhak (4,0), Hayamburnu-Göksun’da 3,6, dün akşam Hatay'ın Samandar ilçesinde 4.2 ve Ege Denizi'nde Muğla açıklarında 4.3'lük depremlerin ardından Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmaris Manşet Medya'dan Mustafa Sarıipek'e konuştu. Ercan, “Depreme gebe olan yerler Doğu Anadolu’da Hakkari. Hemen hemen bu konuda deprem bilimciler söz birliği etmişçesine bu bölgede Yüksekova kırığı üzerinde 7 dolayında bir depremi bekliyoruz” dedi.

“ANADOLU’DA İKİ GÜNDE BİR DEPREM OLUYOR... OLAĞAN DURUMU GEÇTİ”

Anadolu’nun gergin olduğunu ve gerilmeye de devam ettiğini belirten Prof. Ercan, şöyle konuştu:
“Neredeyse her bir iki günde 4 ve 4,5’luk depremler oluyor. Bu oluşumlar biraz olağan durumu geçti. Nereleri patlayabilir konusunda bilgimiz var ama neresi şu zamanda atlayacaktır konusunda bilgimiz yok. Deprem bölgesinde yani 12 il depremin olduğu yerlerdeki 3,5 ile 5 arasındaki ki depremlerin hepsi artçı depremler. Bu nedenle oralarda deprem uyarısı vermek anlamsızdır. Oraların sadece bir an önce kış koşullarında toparlanması gerekiyor. Bu da kolay bir olay değil. Hızlı bir toparlanma süreci var ama mali duruma, ekonomiye bağlı. Hem bireysel hem de devletin ekonomisine bağlı.”

“DEPREME GEBE OLAN YERLER”

“Depreme gebe olan yerler Doğu Anadolu’da Hakkari” diyen Ercan, “Hemen hemen bu konuda deprem bilimciler söz birliği etmişcesine bu bölgede 7 dolayında bir depremi Yüksekova kırığı üzerinde bekliyoruz. Ama bu ne zaman olur bilmiyoruz tabii ki. Bir zamanlama vermek zor. Bunun yanı sıra Van Gölü çevresi, Çaldıran, Erciş, Ağrı, Doğubayazıt, Bitlis bölgelerinde gerginlik bitecek gibi değil. Bunun iki nedeni var. Biri Arap Kalkanı’nın güneyden gelen baskısının artması. Diğeri de İran’dan gelen baskının artması. Ayrıca burada yanardağların etkinleşme süreçleri var. Buradaki halkalanma ve yerin gürültüsü çabucak bitecek gibi değil. Burada en geç 25-30 yıl içinde bu bölgede hatırı sayılır, yani 7 civarında bir deprem bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

"KUZEY ANADOLU KIRIĞINDA HER AN DEPREM BEKLENEBİLİR"

Muş, Varto kesiminde Kuzey Anadolu Kırığı’nın 80 kilometrelik atım yaptığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ercan, “Keza Bingöl, Erzincan arasında bu güne kadar ki atım 65 kilometredir. Buraları gergin. Her zaman için deprem beklenebilir. Bunun dışında Kuzey Anadolu’nun diğer bölümü, Bolu’dan Amasya’ya kadar olan bölgede gerilme var. Biz Marmara ve İzmir’de deprem uyarıları yaparken Anadolu’nun farklı yerlerinde deprem olasılığı bana göre daha yüksek” dedi.

“MARMARA GERGİN DEĞİL”

Şimdiye kadar Marmara’da acil deprem uyarısı yapmadığını belirten Ercan, şöyle konuştu:
“Sizin de bildiğiniz gibi ben Marmara’da acil deprem uyarısı hiçbir zaman yapmadım. İzmir’de de yapmadım. Her an deprem olabilir sözü bir defa bilime aykırı bir söz. Bunun için bilim adamı olmana gerek yok. Her zaman her yerde, olmayacak bir yerde yani gerilmeyen yerde de her an deprem olabilir demek insanları tedirgin çok ediyor. Özellikle yatırımcıları çok korkutuyor. Marmara bölgesinde aynı şeyleri söyleyeceğim. 24 yıldır aynı şeyleri söyleyeceğim ve hiçbir zaman da yanılmadım. Marmara gergin değil. Batı Anadolu her zaman için gergindir ve gergin olacaktır. Afrika Ana Karası’nın en çok ittiği kesim Ege Bölgesi ve batı Anadolu kesimleri. Buralar her zaman gergin ve depremler olacaktır. En tehlikeli kesim Ege ve Adriyatik’ten Teke Yarımadası yıkıcı depremlere gebe. Büyük Menderes, Gediz, Bakırçay gibi kesimler ile denize açılan kesimleri deprem açısından çekinceli yerler. Bunlar yeni bilgiler olmayıp eski bilgi de değil. Bunlar Türkiye’nin değişmeyen bilgileri. Bu hep bu sürecek. Yüz yıllardır böyle.”