Ahmak davasında emsal karar ortaya çıktı. Hamdi’ye ceza yok Ekrem’e mi olacak?

Ahmak davasında emsal karar ortaya çıktı. Hamdi’ye ceza yok Ekrem’e mi olacak?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na karşı açılan ‘ahmak’ davasında ne yönde bir karar çıkacağı yakından takip edilirken, benzer bir davada dikkat çeken bir karar verildiği ortaya çıktı. Dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, CHP eski Milletvekili Umut Oran’a yönelik “Böyle ahmaklık olmaz” ifadelerini kullandı. Oran’ın şikâyeti üzerine Topçu’ya açılan davada bu kişi için beraat kararı verildi.

Halktv.com.tr/ÖZEL

İBB Başkanı İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesi amaçlanan ‘ahmak davası’ uzun bir süredir gündemde. İmamoğlu, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisine "ahmak" demesine yanıt olarak "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır" dediği için, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaretten 2 yıl 7 ay hapis cezası aldı. Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar İstinaf Mahkemesi’nde.

İmamoğlu’na yönelik açılan ve kamuoyunda ‘ahmak davası’ olarak bilinen dosya gündemdeki yerini korurken, benzer içerikte olan bir başka davada verilen karar ise dikkat çekici.

edv2gysui0e0cets31ar6q.webp
THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu.

Anılan dava Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davayı açan isim dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, sanık sandalyesinde ise THY eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu yer aldı.

TOPÇU, ORAN’A ‘AHMAK’ DEDİ
Umut Oran, THY ile ilgili düzenlediği bir basın toplantısında kurum ile ilgili bir takım bilgi ve belgeleri paylaştı. Bunun üzerine Hamdi Topçu 21 Eylül 2012’de bir gazeteye verdiği demeçte Umut Oran’a yönelik “Ya aklı basmıyor. Ya da önüne gelen her belgeyi servis ediyor Böyle ahmaklık olmaz” ifadelerini kullandı.

ORAN O SÖZLERİ DAVA KONUSU YAPTI
Umut Oran, Topçu’nun kendisi ile ilgili bu ifadeleri dava konusu yaptı. Oran, anılan ifadelerle onur ve şerefine saldırıda bulunulduğunu kaydetti. Hakkında dava açılan Topçu ise, soruşturma ve yargılama aşamasında yaptığı savunmalarda Oran’a yönelik hakaret kastının olmadığını kaydetti.

thumbs-b-c-10168d8f4684501f7d748d32f9b1e42c.jpg
CHP İstanbul eski milletvekili Umut Oran.

TOPÇU: AMACIM HAKARET ETMEK DEĞİLDİ
Topçu yaptığı savunmalarda, Oran’ın, THY hakkında mesnetsiz bir takım açıklamalar yaptığını amacının ise bunlara yanıt vermek olduğunu öne sürdü. Topçu’nun avukatı, Oran’ın açtığı tazminat talepli davanın ise reddedildiğini kaydetti.

whatsapp-image-2024-09-30-at-12-52-13.jpeg‘DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE GİRER’
Yapılan yargılama sonrası mahkeme kararını verdi. Mahkeme, Topçu’nun, Oran’a yönelik ifadelerinin ‘Düşünce ve ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Kararda, siyasetçilerin en ağır eleştirileri dahi göğüslemesi gerektiğine işaret etti. Kararda, demokratik ve çoğulcu bir ülkede farklı düşüncelere tahammül gösterilmesi gerektiğine işaret etti.

YARGITAY KARARI ONADI
Mahkeme, Topçu’ya beraat kararı verdi. 6 Şubat 2014 tarihli karar temyiz edildi. Dosyaya bakan Yargıtay 18. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesinin verdiği kararı Ekim 2018'de onadı. Bilindiği gibi Yargıtay kararları emsal teşkil ediyor.

Kaynak:halktv.com.tr