Abdüllatif Şener: İstanbul Sözleşmesi'nin tek imza ile kaldırılması mümkün değil

Abdüllatif Şener: İstanbul Sözleşmesi'nin tek imza ile kaldırılması  mümkün değil
CHP Milletvekili Abdüllatif Şener, Halk TV'de katıldığı Açıkça programında İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı imzasıyla kaldırılamayacağını söyledi. Şener, İstanbul Sözleşmesi'nin neden kaldırılamayacağını da maddelerle açıkladı.

Şener, "Hukukta mükabiliyet diye bir husus vardır. Usulde paralellik diye bir ilke vardır. Bu ilkeye göre bir uluslararası anlaşmanın nasıl kabul edildiyse o usule göre kalkabileceğini düşünmek lazım. Yani Meclis'ten geçen, Meclis'in kabul ettiği, sonra Cumhurbaşkanı tarafından resmi gazetede yayınlanan bir uluslararası anlaşmanın Cumhurbaşkanlığı kararıyla ortadan kaldırılması, yürürlüğünün durdurulması, bazı maddelerinin değiştirilmesi mümkün değildir" diye konuştu.

Şener, "Türkiye Millet Meclisi'nde görüşülmüş, kabul edilmiş karara bağlanmış bir uluslararası anlaşma Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlükten kaldırılamaz. Kaldırılırsa da yok hükmünde olur. Ben yaptım oldu deyince bir iş olamaz" dedi.

Abdüllatif Şener'in açıklamaları şöyle: 

"Bunu 2018 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesinin verdiği yetkiye dayanarak ifade etmeye çalışıyorlar. 9 sayılı milletler arası anlaşmanın onaylanmasına ilişkin usul hakkındaki bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi var. Bu kararnamenin 3. maddesindeki yetkiye istinaden cumhurbaşkanı bir karar çıkartıyor. Bu kararla da uluslararası sözleşmeyi sona erdiriyor. Burada bir gariplik var. Bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir cumhurbaşkanı kararının yürürlüğe girmesinde usul aynıdır. İkisinde de cumhurbaşkanın imzası ile biten bir işlem vardır. Bir işlemde yetki veriyor kendi kendine, ikinci işlemde kendisinin kendisine verdiği yetki ile Meclis'ten kanuna bağlanan bir uluslararası anlaşmayı yürürlükten kaldırıyor. Bu mümkün değil. Hukukun genel ilkelerine aykırı. 

İkinci bu 9 sayılı cumhurbaşkanlığı kararının bahsedilen 3. maddesi şöyle zaten. Diyor ki bir milletlerarası anlaşmanın belli hükümlerinin Türkiye Cumhuriyeti bakımından yürürlüğe girmesi uygulama alanının değişmesi uygulamasının durdurulması ve sona erdirilmesi ile ilgili tarihler Cumhurbaşkanı kararı ile tespit edilerek resmi gazetede yayınlanır... Yani daha öncede kendi resmi gazetede yayınlayarak yürürlüğe soktuğu Meclis'ten geçmeyen bir uluslararası anlaşma varsa, bunu yürürlüğü sokma konusunda da, kaldırma konusunda da yetkili görülebilir ama... Türkiye Millet Meclis'nde görüşülmüş, kabul edilmiş karara bağlanmış bir uluslararası anlaşma Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlükten kaldırılamaz. Kaldırılırsa da yok hükmünde olur. Ben yaptım oldu deyince bir iş olmuyor."