ABD’nin terör raporu ayrı telden çalıyor: FETÖ ve YPG’ye terörist demediler

ABD’nin terör raporu ayrı telden çalıyor: FETÖ ve YPG’ye terörist demediler
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Terörle İlgili Ülke Raporları"nda FETÖ'yü Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiğini ancak ABD'nin FETÖ'yü terör örgütü olarak tanımadığı vurguladı. Bu vurgu, Ankara ve Washington arasındaki başlıca sorunlardan biri.

ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl açıkladığı terörizm ülkeler raporunun 2020'ye ait versiyonunu yayımladı. Yayımlanan 318 sayfalık raporda Türkiye'nin ismi 61 kez geçerken, 2 sayfalık ülkeler bölümünde yer aldı.

'FETÖ', ABD'nin terör örgütleri listesine girmedi

Raporun Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) değinilen kısmında ise Türkiye'nin Gülen hareketini 'FETÖ' adıyla "terör örgütü" olarak tanımladığını ve bu kapsamda 125 bin kişiyi işten attığını, 96 binden fazla vatandaşın tutuklandığını ve bin 500 STK'nın kapatıldığını belirtti. Bununla birlikte ABD'nin FETÖ'yü terör örgütü olarak tanımadığı da vurguladı.

Türkiye'de 2015'ten beri 8 bin 143 kişinin terör şüphesi ile sınır dışı edildiği ve PKK-IŞİD mücadelesine yer verilen raporda International Crisis Group'tan edinilen bilgiye göre terörle mücadele kapsamında, 45 sivilin ,41 güvenlik personelinin (askeri-polis) ve 265 PKK'lı teröristin öldürüldüğü de yer alıyor.

Raporda dikkat çeken ayrıntılardan biri de YPG ile ilgili hiç bir tanımlamanın yapılmaması oldu.