9 yıllık yalanı ortaya çıkan eş hakkında mahkemeden emsal karar

9 yıllık yalanı ortaya çıkan eş hakkında mahkemeden emsal karar
Yıllarca ayrı şehirlerde devam eden evlilikte gerçeği öğrenen koca, "evlilik birliğinin temelden sarsılması" gerekçesiyle boşanma davası açtı. Mahkeme kadını tam kusurlu buldu.

Ankara’da memur olarak çalışan H.S. ve eşi H.S.'nin, 9 yıllık evlilikleri boyunca ayrı şehirlerde yaşadı. Evlilik boyunca eşinin tayin talebinde bulunmadığını öğrenen H.S., "evlilik birliğinin temelden sarsılması" gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

9 YILLIK EVLİLİK BOYUNCA AYRI ŞEHİRLERDE YAŞADILAR

H.S. ve H.S. çifti, 17 Ağustos 2013'te evlendikten sonra koca H.S.'nin görev yeri Samsun'a gitti. Ankara'da yaşayan eşi, yıllarca tayin talebinde bulunduğunu ancak talebin reddedildiğini söyledi. Bir süre Samsun'da görev yapan H.S.'nin tayini bu kez de Diyarbakır'a çıktı. Kadın eşine yine tayin talebinin reddedildiğini söyledi.

HİÇ 'TAYİN' TALEBİNDE BULUNMAMIŞ

Şüphelenen H.S. yaptığı araştırma sonucu karısının çalıştığı kurumdan hiç tayin talebinde bulunmadığını öğrendi. Eşine sürekli tayin talebinde bulunduğunu söyleyen kadının, aslında Ankara'dan ayrılmak istemediği ve tayin talebinde bulunmadığı ortaya çıktı.

TAYİN YALANI ORTAYA ÇIKINCA BOŞANMA DAVASI AÇILDI

Koca H.S., Diyarbakır 2. Aile Mahkemesi'nde boşanma davası açtı.

Avukat Elhakan, müvekkili için mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Müvekkilim 2013'te H.S. ile evlenmiş ve bu evlilikten bir çocukları bulunmaktadır. Müvekkilim ve eşi kamu personeli olarak çalışmaktadır. Taraflar evlendikten sonra davalı kadının davacı kocasının bulunduğu yere hiç gelmediği, evliliğinin 3-4 ayından sonra ailesiyle yaşamaya devam ettiği ve adresini bile değiştirmediği belirlenmiştir. Müvekkilimin tayini Samsun ve Diyarbakır'a çıktıktan sonra davalı kadın birkaç hafta sonu yabancı gibi gelip gitmiştir. Müvekkilim davalının Diyarbakır'a yerleşmesi için tayin istemesi konusunda ikna etmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır. Tarafların evliliklerinin kağıt üzerinde olduğu, fiilen bir arada yaşamadıkları ve davalının kusurlu davranışları ile evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle müvekkilim boşanmayı talep ve dava etmiştir."

KADIN TAM KUSURLU BULUNDU

Mahkeme, kadının eşine ve ailesine karşı küçümseyici tavırlar sergilediğini, tayin talebinde bulunduğu yalanıyla kocasını yıllarca oyaladığını belirledi. Kararda, "Eşlerin bir arada yaşamaktan imtina etmeleri evlilik birliğini sarsar. Kadının davranışları evlilik birliğinin devamını imkansız hale getirmiştir" denildi.

'BU KARAR BENZER DAVALAR İÇİN EMSAL TEŞKİL EDECEK'

Kararı değerlendiren avukat Gülben Elhakan, Medeni Kanun'a göre eşlerden birinin ortak yaşama iradesini göstermemesinin boşanma sebebi olduğunu vurguladı. Elhakan, "Bu doğrultuda davalı kadın tam kusurlu kabul edilerek, davamız kabul edildi. Taraflardan birisi ortak yaşama olgusundan kaçınıyorsa açılması muhtemel boşanma davalarında bu tam kusurlu sayılmasına sebebiyet verecektir. Mahkemece davalı kadın tarafından 'tayin istememe' olgusu tam kusur olarak kabul edilmiştir. Bu karar, benzer dosyalar için emsal teşkil edecektir." dedi.

Kaynak:AA