49 Kişinin Yanarak Öldüğü Kaza AYM’de

49 Kişinin Yanarak Öldüğü Kaza AYM’de
Karapınar-Ereğli karayolunda 1997 yılında otobüs ile tankerin çarpışmasıyla meydana gelen feci kazada 49 kişi yanarak can vermişti...Katliam gibi kaza yeniden gündemde… 49 kişinin korkunç bir şekilde can verdiği kaza Anayasa...

Karapınar-Ereğli karayolunda 1997 yılında otobüs ile tankerin çarpışmasıyla meydana gelen feci kazada 49 kişi yanarak can vermişti...

Katliam gibi kaza yeniden gündemde… 49 kişinin korkunç bir şekilde can verdiği kaza Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Üretici firmanın sorumluluğunun tespitini gerektiren davların reddedildiğini kaydeden aileler, yapımında hata bulunan otobüslerin piyasaya sürülmesine devletin izin vermesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü.

24 Ekim 1997 tarihinde Karapınar-Ereğli karayolunda karşı yönden gelen tanker ile yolcu otobüsü çarpışmıştı. Kaza sonucu 49 yolcu yanarak can vermişti. Aralarında hayatını kaybeden 49 yolcunun yakınlarının da bulunduğu bazı kişiler Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Aileler başvuruda, kaza sonrasında maddi ve manevi zararlarının tazmini ve hatalı üretim nedeniyle üretici firmanın sorumluluğunun tespiti gerekirken davaların reddedildiğini kaydetti. Yapımında hata bulunan otobüslerin piyasaya sürülmesine devletin izin vermesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğini belirten aileler, söz konusu davaların makul süre sınırını aşarak tamamlanması nedeniyle de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasından bulundu.

Anayasa Mahkemesi, ailelerin başvurusunu önümüzdeki hafta görüşecek.

CİHAN