3 Rapor Halimizin Fotoğrafını Çekiyor: Gülümseyin

3 Rapor Halimizin Fotoğrafını Çekiyor: Gülümseyin
Uluslararası raporlar gerçekleri gözler önüne sermeye devam ediyor. Türkiye, demokrasi, insan hakları, ekonomi, ifade özgürlüğü gibi konularda birçok ülkeden geride. Yayımlanan 3 rapor Türkiye'nin halinin fotoğrafını çeker nitelikte...

Türkiye, uluslararası raporlarda geriye gitmeye devam ediyor. İsveç merkezli Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü'nün raporuna göre Türkiye, demokratik değerler raporunda sınıfta kaldı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun raporunda ise Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler bulunduğu belirtildi. Küresel Kalkınma Merkezi tarafından gelişmekte olan 37 ülke içinde yapılan "dış şoklara karşı dayanıklılık” klasmanında da Türkiye sondan 7. sırada yer aldı.

1.jpg

TÜRKİYE SINIFTA KALDI

Uluslararası kurumların değerlendirmesine göre Türkiye, hukukun üstünlüğü sıralamasında dünyada oldukça alt sıralarda yer alıyor.

İsveç merkezli Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü (International IDEA) her sene açıkladığı Demokrasinin Küresel Durumu raporunu kasım ayında açıkladı. 2023 raporu 2022 yılındaki değerlendirmelere dayanıyor. Rapor bu sene önceki yılların aksine tek bir demokrasi endeksi açıklamak yerine dört ana kategoride demokratik değerleri analiz ediyor. Bunlar: Hukukun üstünlüğü, Haklar, Temsil ve Katılım.

International IDEA'nın 2023 Demokrasinin Küresel Durumu raporuna göre Türkiye 173 ülke içinde hukukun üstünlüğü alanında 148. sırada yer alıyor. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında Rusya’dan bile geri durumda. Türkiye’nin geçtiği tek ülke Belarus oldu. Dünya bu alanda en iyi ülkeler sırasıyla Danimarka, Norveç, Almanya, İsviçre ve İsveç.

5.jpg

"DEMOKRASİ GERİ GİDİYOR"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu bugün yayınladığı yıllık raporunda, Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler bulunduğu uyarısında bulundu. Türkiye’nin demokratikleşme alanında geriye gidişini sürdüğü saptamasından bulunulan raporda, özellikle başkanlık sistemindeki yapısal sorunların devam ettiği uyarısı yapıldı.

YARGI BAĞIMSIZLIĞINDA GERİLEME

Yargının bağımsızlığı alanında ciddi gerilemenin devam etti ve son yıllardaki çok sayıda yargı reformu paketine rağmen yargı sistemindeki yapısal eksiklikler giderilmediği eleştirisi yapılan raporda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bazı kararlarının uygulanmamaya devam edilmesinin endişe verici olduğu bildirildi.

Raporda yer alan eleştiriler özetle şöyle:

-İfade özgürlüğü konusunda ciddi gerileme devam etti.

-Ulusal güvenlik ve terörle mücadeleye ilişkin ceza kanunlarının uygulanması AİHS'ye aykırı olmaya ve AİHM içtihadından sapmaya devam etti.

-Mevzuatın ve uygulamanın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, Avrupa standartlarına ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uygun olmadığı toplantı ve örgütlenme özgürlüğü alanında ilerleme kaydedilmedi.

-Gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin, eleştirel seslerin faaliyetlerine yönelik geniş kısıtlamalar, özgürlüklerini kullanmalarını olumsuz etkilemeye devam etti.

3.jpg

EN KIRILGAN EKONOMİ

Küresel Kalkınma Merkezi tarafından gelişmekte olan 37 ülke içinde yapılan "dış şoklara karşı dayanıklılık” klasmanında Türkiye sondan 7. sırada yer aldı.

Listede küresel mali koşullardaki kötüleşme nedeniyle en fazla savunmasız durumda kalan ülkelerin başında Sri Lanka, Arjantin gösterildi.

Türkiye, Tunus, Pakistan, Bolivya, Mısır’ın ardından sondan 7 sırada yer aldı. Türkiye’yi El Salvador ve Brezilya izledi.

Türkiye, 2019'da sondan 10 sırada yer almıştı.