2018 Seçimi, AKP ve MHP'nin yeni seçim yasasıyla yapılsaydı sonuç ne olurdu?

Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına AREA Araştırma Başkanı Murat Karan konuk oldu. Yeni seçim kanunu teklifinin konuşulduğu programda Karan kanunun teklifinin kabulu halinde, "İttifakların aslında bir hükmü, şahsiyeti kalmıyor" dedi.

Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına AREA Araştırma Başkanı Murat Karan konuk oldu.

AKP ve MHP'nin birlikte hazırladığı seçim yasası teklifinin konuşulduğu programda söz konusu teklif 2018 seçimlerinde yürürlükte olsaydı ortaya çıkacak milletvekili dağılımından bahsedildi. Buna göre 2018 yılında bu teklif yürürlükte olsaydı; AKP 11 milletvekili, MHP 3 milletvekili ve HDP 5 milletvekili kazanacaktı. İYİ Parti 6 milletvekili kaybederken CHP ise, 13 milletvekili kaybedecekti.

adsiz-tasarim-2022-03-15t132652-872.png

Karan seçim kanunun ilk başta hazırlanırken ittifakların tek bir parti gibi görüldüğünü bunun da Millet İttifakı'nın işine yaradığını söylerken, İYİ Parti'nin seçime giderken CHP'den 'ödünç aldığı' 15 milletvekilinin seçimden sonra kalıcı 13 milletvekili olarak CHP'ye iade edildiğini ifade etti.

Karan, yeni seçim kanunu teklifinin 'üzerinde ince çalışıldığını' belirterek, "Elazığ'da AK Parti yüzde 54 küsur oy almıştı. MHP yüzde 13, CHP de yüzde 10, İYİ Parti de yüzde 7 oy almıştı. İttifaktan dolayı; CHP artı İYİ Parti ve ittifakın toplamı yüzde 20 olduğundan dolayı, MHP'nin oyunu geçtiğinden dolayı Elazığ'dan CHP bir milletvekili çıkartabilmişti. Ama aynı seçim bu yasayla yapılsaydı o milletvekili CHP'nin değil MHP'nin olacaktı" dedi.

"İttifakların aslında bir hükmü, şahsiyeti kalmıyor" şeklinde konuşan Karan, yalnızca yüzde 7 barajını geçmekte zorlanan partiler için ittifakın avantajlı olduğunu söyledi.