'128 milyar dolar nerede?' anketi: AKP'lilerin yüzde 71,2'si 'iktidar şeffaf olmalı' diyor

'128 milyar dolar nerede?' anketi: AKP'lilerin yüzde 71,2'si 'iktidar şeffaf olmalı' diyor
Aksoy Araştırma'nın gerçekleştirdiği '128 Milyar dolar nerede?' anketinden çıkan çıkan çarpıcı sonuçları Ertan Aksoy Halk TV ekranlarında değerlendirdi. Sorunun cevaplanmasını isteyen AKP seçmeninin oranı 71,2 olurken MHP seçmeninin oranı ise yüzde 86,1.

Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından bilboard ve ilçe binalarına asılan '128 Milyar dolar nerede?' afişleri üzerinden gerçekleştirdiği anketin önemli bir detayını ilk olarak Halk TV izleyicisiyle paylaştı. 

'Sözüm Var' programına bağlanan Aksoy, '128 milyar dolar nerede?' sorusunu ankete katılanlara nasıl sorduklarını anlattı.

Aksoy Araştırma'nın anketinden yansıyan çarpıcı detaylar şöyle: 

Yüzde 66,7'si '128 milyar doların nerede olduğunu soran afişler' diyor 

"Soruyu biz şöyle sorduk: 'Cumhuriyet Halk Partisi tarafından hazırlanan '128 milyar dolar nerede?' afişleri savcılık tarafından cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle toplatılmıştır' şeklinde ankete katılanlara afişi de gösterdik ondan sonra soruya geçtik. Toplatılan bu afişlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi sizin görüşünüzü daha iyi yansıtmaktadır? diye sorduk. İki görüş verdik: Bir tanesi 'Cumhurbaşkanı'na hakaret eden afişlerdir' diğeri de 128 milyar doların nerede olduğunu soran afişlerdir. Verilen yanıtlara baktığımızda; yüzde 33,3’ü Cumhurbaşkanı'na bir hakaret içerdiğini düşünüyor. Buna karşılık yüzde 66,7'si ise bu afişlerin sadece '128 milyar doların nerede olduğunu soran afişler' olduğunu düşünüyor.

ekran-resmi-2021-04-19-23-08-25.png

MHP seçmeni şaşırttı 

Parti dağılımına baktığımızda; AKP’ye oy verenlerin yüzde 62’si Erdoğan’a bir hakaret içerdiğini düşünürken, yüzde 38’i sadece soruyu soran afiş olarak görüyor. Asıl ilginç bölüm ise MHP’lilerin yüzde 51.8’e sadece soru amaçlı bir afiş olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla muhalefetin toplum adına sözcülük üstlendiği özellikle ekonomi ile ilgili başlıklarda bir hak arayışı pozisyonu üstlendiği durumlarda seçmenin bu tür siyasi çalışmalara destek verdiğinin bir örneği bu çalışma."

ekran-resmi-2021-04-19-23-18-25.png

'128 milyar dolar nerede?' anketinin önemli bir detayını ilk kez Halk TV ekranlarında paylaşan Aksoy şöyle devam etti: 

"Anketimizde 'seçmen hakemliği' dediğimiz bir bölüm var. Bu sorunun yöntemi biraz farklı. Özellikle kutuplaşmanın yüksek olması nedeniyle seçmen de düşündüğüyle ifade ettiği arasında fark olabiliyor. Araştırmacılar bunu literatüre 'denek kirliliği' olarak geçiriyorlar. Meşhur örnektir; 'Ne izliyorsunuz?' sorusuna 'belgesel' yanıtını verirler ama biliyoruz ki ana akımdaki dizileri izler çoğu.

"Şeffaf bir iktidar olmanın gereği olarak cevap verirdim"

Biz araştırmacılar da bu denek kirliliğini azaltacak, mümkünse sıfırlayacak soru ve yöntemler üzerine kafa yoruyoruz. Seçmen hakemliği dediğimiz bu yöntemle doğrudan sorumluluğu kendisine vermemiz halinde ne düşündüğünü anlamaya çalışıyoruz. Bu yönteme bağlı kalarak; hükümetin başında siz olsaydınız yöneltilen bu '128 milyar dolar nerede? sorusuyla ilgili hangisini yapardınız?' diye sorduk. Soruyu bu yöntemle sorduğumuzda seçmenin yüzde 6,2’si 'muhalefetin bu soruyu sormasını engellerdim' yanıtını veriyor. Muhalefetin sorusuna cevap vermezdim diyenlerin oranı ise yüzde 11,1 olurken, buna karşılık üçüncü bir alternatif 'şeffaf bir iktidar olmanın gereği olarak cevap verirdim' yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 82,8.

AKP seçmeni de bu soruya yanıt istiyor

Bu oranın parti dağılımına baktığımızda AKP seçmeninde bu oran yüzde 71,2, yani AKP seçmeni de bu soruya yanıt verilmesini talep ediyor. MHP seçmeninde ise bu oranı yüzde 86,1"