Aşçı Aysel, Diyanet’i Dize Getirdi!

Aşçı Aysel, Diyanet’i Dize Getirdi!
Aysel Keskin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın denetimindeki bir Kur’an kursunda 10 yıl aşçı olarak çalıştı. Tazminatı ödenmeden işten çıkarılan Keskin dava açtı. Diyanet, 'Bizim personelimiz değil" dedi. Keskin'in sigortasını yapan Vakıf, "Özenli çalışmadığı için çıkardık" dedi. Mahkeme, Diyanet ve Vakfı da sorumlu tutarak Keskin'e, ödenmeyen haklarının yasal faizi ile ödenmesi yönünde karar verdi.

Aysel Keskin Kasım 2011’de, Zümrüt Vakfı’nın Diyanet İşleri Bakanlığı’na tahsis ettiği Pendik’teki Erenköy Kur’an Kursu’nda aşçı ve temizlik görevlisi olarak işe başladı. Keskin’in sigortası vakıf tarafından yapıldı. Asgari ücretle çalışan Keskin, geçen yıl 25 Şubat’ta işten çıkarıldı.

GECE 3’E KADAR ÇALIŞTIĞI OLDU

Keskin haksız yere işten çıkarıldığını, tazminatının ödenmesini istese de sonuç alamadı. Keskin, hem Zümrüt Vakfı’na hem Diyanet İşleri Başkanlığı’na karşı dava açtı. Dava dilekçesinde Keskin’in, haftanın 6 günü, 09.00-20.00 saatleri arası çalıştığı kaydedildi. Dilekçede Keskin’in, Ramazan aylarında ise, iftar ve sahur nedeni ile gece 03.00’e kadar çalıştığı belirtildi.

DİYANET: BİZİM PERSONELİMİZ DEĞİL

Davalı konumdaki Diyanet adına yapılan savunmada özetle “Kur'an kursu ve merkezlere öğretici tayin ediyoruz. Bu kurumlara, yemek ve temizlik görevleri için personel tayin etmiyoruz. Davacıyı biz istihdam etmedik. Aramızda da bir iş sözleşmesi bulunmuyor” denildi.

‘İŞİNİ GEREĞİ GİBİ YAPMADI’

Zümrüt Vakfı adına yapılan savunmada ise şöyle denildi: “Davacı, işini gereği gibi yapmadı. Gerekli özeni göstermediği için iş akdi sona erdirildi. İş yerinde fazla mesai yapılmadı. Yapılan her çalışmanın ücreti de kendisine ödendi.”

MAHKEME: İŞVEREN DİYANET

Tarafların talep ve savunmalarını alan İstanbul Anadolu 9. İş Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme kararında, “Kur'an kursları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın izni ile açılıyor. Denetim yetkisi de Diyanet’e ait. İşveren sıfatına sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı’na husumet yöneltilmesi yerinde” denildi.

YASAL FAİZİ İLE ÖDENECEK

Mahkeme, Aysel Keskin’e 57 bin 678 bin TL kıdem tazminatı, 10 bin 360 TL ihbar tazminatı ile 20 bin 430 liralık da ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve fazla çalışma ücretinin, yasal faizi ile ödenmesine karar verdi. Davalı taraflar, yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Dosya İstinaf ’ta.

whatsapp-image-2023-09-25-at-17-35-22.jpeg
Pendik'deki Erenköy Kur'an Kursu, Zümrüt Vakfı tarafından inşa edildi.
whatsapp-image-2023-09-25-at-17-35-14.jpeg
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Aysel Keskin'in aşçı olarak çalıştığı kurstaki hafızlık törenine katılmıştı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :