Ankara Katliamı'ndan 7 yıl geçti: Devleti yönetenlerin hiç mi suçu yok

Ankara Katliamı'ndan 7 yıl geçti: Devleti yönetenlerin hiç mi suçu yok
Ankara Katliamı'nın üzerinden tam 7 yıl geçti... Katliam sonrası açılan dava halen adaletten çok uzakta. Katliamın yıldönümünde konuşan Dicle Deli'nin babası Faik Deli, "Devletin yönetenlerin hiç mi suçu yok?" diye sordu. Katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri 'adalet' çağrılarına devam ederken, firari sanıkların yargılandığı dava ise 27 Aralık'ta görülecek.

Ankara’da, 10 Ekim’de Ankara Garı önünde 104 kişinin hayatını kaybettiği, 700 kişinin yaralandığı IŞİD katliamının üzerinden tam 7 yıl geçti. Ancak adalet bu dava dosyasına bir türlü uğramadı. Daha sonra açılan davalarda, istihbarat birimlerinin IŞİD’in toplu gösterilere yönelik saldırı gerçekleştirebileceği bilgisinin olduğu ama hiçbir saldırının engellenmediği ortaya çıktı. Dönemin Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu,Türkiye hukuk devletidir” diyerek “Bu insanlar kendilerini patlatmadan bir şey yapılamaz” dedi. Davutoğlu 1 Kasım seçimleri öncesi ise yaptığı bir konuşmada ise “Ankara’daki terör saldırısı sonrasında anket yaptık ve kamuoyunun nabzını tutuyoruz oylarımızda bir yükseliş trendi var” açıklamasında bulunmuştu.

'Mahkemede tiyatro oynanıyor'

Katliamda yaşamını kaydeden 17 yaşındaki lise 3. sınıf öğrencisi Dicle Deli’nin babası Faik Deli katliamının yıl dönümünde halktv.com.tr'ye konuştu. Baba Deli, “Yargılamalarda bir tiyatro oynanıyor. Sorumlu siyasiler de yargılanmalı” dedi. 10 Ekim katliamı anması için Ankara Gar’ı önünde toplandıklarını belirten Faik Deli, “Bu sabah anma yerinde yüzlerce gözaltı yapıldı. 7 senedir çektiğimiz acılar yetmiyormuş gibi bir de bize bunu yaşatıyorlar. Masum bir anmaya dahi izin vermiyorlar. Bu ülkede de bu davada da bir adalet yok. 3-5 tane İŞİD’liyi mahkemeye çıkarıp ortaoyunu gibi bir tiyatro oynanıyor” diye konuştu.

'Devletin yönetenlerin hiç mi suçu yok?'

"Asıl sorumlular ise hesap vermiyor” diyen Faik Deli, “Devleti yönetenler hesap vermiyor. Hiç mi suçları yok? Patlamanın olduğu o alanın güvenliğini almak devletin görevi değil mi? Patlama sonrası yardım yerine insanların üzerine saldırıldı. 100’lerce insanın öldüğü bir yere yarım saat sonra ambulans geldi hiç mi sorumlu değiller. Hakikatin ortaya çıkması için derhal bir komisyon kurulmalı ve o dönem devlet makamında kimler varsa kanaatlerini bildirmeli” ifadelerini kullandı.

Tek tutuklu sanığın davası devam ediyor

10 Ekim katliamına ilişkin açılan davanın ilk duruşması patlamadan bir yıl sonra; 7 Kasım 2016’da Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 17'si firari 19'u tutuklu 36 sanığın yargılandığı dava Ağustos 2018’de karara bağlandı. 9 sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Katliama ilişkin 16 firari sanık ile insanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici’nin yargılandığı dava ise halen devam ediyor. Firari sanıklar yönünden devam eden yargılamanın 18’inci duruşması 27 Aralık 2022 tarihinde görülecek.

Dava sürecinde ne olmuştu?

Tüm bu dava sürecinin dışında soruşturma aşamasında savcılığın, 9 klasörlük delil dosyasını mahkemeden ve müştekilerden sakladığı ortaya çıkmıştı. 10 Ekim katliamından 11 gün önce, canlı bombalara Ankara’ya kadar eskortluk yapan dosyanın sanıklarından Yakup Şahin’in Gaziantep’in Nizip ilçesinde bir gübre bayisinden amonyum nitrat almaya çalıştığının Gaziantep Emniyet’i tarafından bilindiği öğrenilmişti. Belgelere göre, gübre bayisinin ihbarı üzerine Emniyet Şahin’in kimliğini tespit etmiş ancak TEM ve İstihbarat Şube, katliamdan 8 gün önce kendisine bildirilen bu duruma karşın hiçbir işlem yapmamıştı.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi