10 Ekim Davasında Karar Açıklanıyor

10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasında karar açıklandı. Tutuklu 10 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasında, tutuklu 10 sanığı 5 ila 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Duruşmada, sanıklar ve tanıklar savunmalarını yaparken, firari 16 sanığın dosyaları ayrıldı.

Ankara'da 10 Ekim 2015'de 10 Ekim'de DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla düzenlenecek Barış Mitingi'nde IŞİD tarafından üç saniye arayla gerçekleştirilen iki canlı bomba saldırısında 103 kişi hayatını kaybetmiş, 500'den fazla kişi yaralandı.

Bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen katliama ilişkin davada 26 sanıktan 10'u hakkında karar verilmesi, IŞİD üyesi olduğu belirtilen 16 sanığın ise firari olmaları nedeniyle dosyalarının ayrılması bekleniyordu.

KARAR 1 TEMMUZ'A BIRAKILMIŞTI

26 Haziran'da görülen davada karar çıkması bekleniyordu ancak duruşmada mahkemeye heyeti, bir sanık avukatının rapor sunması ve savunma yapmaması nedeniyle karar vermedi. Dava, karar verilmek üzere 1 Temmuz’a ertelenmişti.

SON SAVUNMALAR YAPILIYOR

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanıklar Halil Şahin, Resul Demir, İbrahim Halil Alçay ve Hacı Ali Durmaz, son savunmalarını yapıyor. Tutuklu sanık Erman Ekici'nin avukatı mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Mahkeme heyeti mazereti reddederek, duruşmaya devam etti. Bunun üzerine Ankara Barosu’ndan yeni avukat atandı.

Duruşmada söz alan tanıklar, mitinge katılmak için Ankara'ya gelene kadar yolda herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığını ve Ankara'ya girdiklerinde de hiçbir polis aramasına takılmadıklarını bildirdiler. Bu kapsamda, dönemin emniyet güçleri içerisindeki ihmallerin araştırılmasını istediler. Salondaki duruşmayı izleyenler, sanık avukatlarının beraat taleplerine tepki gösterdiler.

Daha sonra sanıkların dinlenmesine geçildi. Mahkeme heyeti sanıklardan son savunmalarını yapmalarını istedi.

whatsapp-image-2024-07-01-at-13-38-09.jpeg

''AHMET DAVUTOĞLU GELİP GERÇEKLERİ MAHKEMEDE ANLATSIN''

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanık Resul Demir, olayın gerçekleştiği dönemde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun da mahkemeye gelmesi gerektiğini belirtti. Demir'in savunması şöyle:

"Olaydan sonra kaçtığım yalandır. Olaydan sonra polisleri evimin önünde gördüm. Kaçmadım, gidip konuştum. Bilgime başvuruldu. Sonra gözaltına alındım. Benim İŞİD’le ilgim yok. Patlamayla ilgim yok. Beraatimi talep ediyorum. Ahmet Davutoğlu yüzsüzlüğünden kurtulmak için gelip gerçekleri mahkemede anlatması gerekiyor. Benim beraatimi verin.''

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanık Hakan Şahin de ''Olayla ilgim yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum'' dedi. SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanık İbrahim Halil Alçay, savunmasında şunları kaydetti:

''Benim saldırıyı 6 ay önceden bildiğim söyleniyor. Bu yalandır. Mahkemede 3 heyet değişti. Patlamayla ilgili bana kimse 1 soru bile sormadı. Mahkeme nasıl soru sormaz? Ben Sincan’da tutuklu olduğum sürede beni canlı bomba suçlusu olarak aradılar. Olaya araç temin ettiğim söyleniyor. Benim bununla ilgim yoktur. Beni Ebu Huzeyfe olarak itham ediyorsunuz. Ben bu değilim. Örgüt bile bunu başka biri olduğunu söyledi.''

Tutuklu sanık Hacı Ali Durmaz, savunmasında "İsrail'in Filistin'e Saldırısı" ve "Sinan Ateş davası" üzerine konuşmaya başlaması üzerine salondakiler "konuyu saptırma" diyerek tepki gösterdi. Durmaz ve salondakiler arasında sözlü tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı, Durmaz'a "Konunun dışına çıkma" uyarısında bulundu. Durmaz, "O zaman savunma yapmayacağım" dedi.

whatsapp-image-2024-07-01-at-13-38-06.jpeg

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Daha sonra Mahkeme Başkanı, tutuklu sanık Erman Ekici'nin yeni avukatının duruşmaya katılmasını beklemek üzere, duruşmaya saat 13.00'e kadar ara verdi.

KARAR AÇIKLANDI

Tutuklu 10 sanığa 5 ila 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Sanıklar Yakup Şahin, Hakan Şahin, Resul Demir, İbrahim Halil Alçay, Hacı Ali Durmaz, Erman Ekici, Talha Güneş, Hüseyin Tunç, Metin Akaltın’a insan öldürmekten 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası; insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379'ar kez 18 yıl hapis cezası verildi.

İnsanlığa karşı suç işlemekle suçlanan Erman Ekici’ye ise bu suçtan beraat verildi.

Kaynak:ANKA