Yüzyılın veri sızıntısı: Binance 1 milyar insanın verilerini çaldırdı

Yüzyılın veri sızıntısı: Binance 1 milyar insanın verilerini çaldırdı
Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO’su Changpeng Zhao, tehdit istihbaratlarının darkweb’de 1 milyardan fazla insanın kişisel bilgilerinin satışa sunulduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO’su Changpeng Zhao, borsanın tehdit istihbaratının darkweb’de 1 milyardan fazla insanın kişisel bilgilerinin satışa sunulduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Bankavitrini.com’da yayınlanan habere göre, Changpeng Zhao, sızdırılan veriler arasında isimler, ulusal kimlik numarası, adres, polis ve tıbbi kayıtlar gibi önemli verilerin yer aldığını ve veri sızıntısının bir Asya ülkesinden olduğunu söyledi. İddiaya göre, veriler Çin vatandaşlarına ait. Zhao, Binance’in veri sızıntısından etkilenen kullanıcıları korumak için güvenlik önlemlerini artırdığını belirtti.

binance.png

ChinaDan adlı bir hacker veya hacker grubu, çevrimiçi bir forumda yaptığı anonim paylaşımda, Şanghay Ulusal Polisi‘nin veri tabanının saldırıya uğradığını iddia etti. Hacker, Binance CEO’sunun belirttiği gibi, bir milyar Çin vatandaşı hakkında 23 terabyte boyutunda veriye sahip olduğunu öne sürdü. Yüksek boyuttaki verilerle hack, Çin’in en büyük veri sızıntısı olduğu anlamına geliyor. Hacker, veriler için 191 bin doların üzerinde bir değere sahip 10 Bitcoin istiyor. Birçoğuna göre, istenen fiyat hack ile ele geçirilen verilerin değerine kıyasla oldukça düşük.

Şanghay Polisi veya Çin siber suç yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmamış olmalarına rağmen, hacker, güvenilirlik kazanmak için bazı bilgileri açık bir şekilde paylaştı ve veri tabanından 750 bin dosya içeren üç farklı veri seti ortaya koydu. İlk veri seti muhtemel teslimat yerlerinden, ikinci veri seti polis arama kayıtlarından ve üçüncü veri seti ise adres, boy ve cinsiyet gibi bilgilerden oluşuyor.

Binance doğruladı

Binance CEO’su Zhao, tehdit istihbaratının darkweb’deki satışı tespit ettiğini iddia etti. Ayrıca, ihlalin bir devlet kurumu tarafından dağıtılan esnek aramadaki bir hatadan kaynaklandığını belirtti. Bu yılın başlarında Binance, Ulusal Siber Adli Tıp ve Eğitim İttifakı’nın bir parçası olan ilk kripto para şirketi oldu. NCFTA’nin 2 milyar doların üzerinde kaybı önlediğini iddia ediyor. Geçmişte Binance, yarım milyar doların üzerinde fidye yazılımının aklanmasından sorumlu kötü niyetli bir grup olan FancyCat’in kaldırılmasında önemli bir rol oynamıştı. Veriler, tahvillerin 17 milyar dolarlık itfaya sahip olduğunu gösteriyor.

Merkez bankaları agresif faiz artışlarına başladığında bile enflasyon sabit kalırken, yatırımcıların yaklaşan resesyon endişeleri üzerine riskli varlıklardan çıkışı üzerine piyasalar çalkalandı. 1990'a kadar giden Bloomberg verilerine göre, dünya genelinde hisse senetleri ve tahviller rekor düzeyde düşüş yaşadı ve yarım yüzyıldan fazla bir süredir en kötü ilk yarı performansıyla S&P 500 Endeksi’nde 8 trilyon dolardan fazla kayıp görüldü.

Bloomberg anketlerine göre diğer iyimser stratejistler ikinci yarıda stokların en azından kısmen düzelmesini bekliyor. Ancak Morgan Stanley’den Michael Wilson’ın aralarında olduğu uzmanlar market dibi görene kadar daha fazla düşüş olabileceği konusunda uyardı.

Goldman Sachs stratejistleri, cuma günü yatırımcıların ılımlı bir resesyonu fiyatlaması sebebiyle hisse senedi piyasalarında yeni satış dalgası riskinin hâlâ yüksek olduğunu söyledi.