Yalçın Karatepe: Sorun Emekliler Değil, Sorun Düzen

Yalçın Karatepe: Sorun Emekliler Değil, Sorun Düzen
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Büyük Emekli Mitingi için çağrıda bulunurken “Sosyal güvenlik sistemi sosyal yardım sistemine döndü. İktidar neyi bahşederse emekli onu alıyor” ifadelerini kullandı. Emeklilerin insanca yaşayacağı bir ücreti hak ettiklerini kaydeden Karatepe, Almanya ile kıyaslamada düşülen hataya da dikkat çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Pazar günü Ankara’daki Tandoğan Meydanı’nda yapılacak Büyük Emekli Mitingi’ne çağrısını yineledi. Halk TV’deki Kırmızı Çizgi programında Gözde Şeker’in sorularını yanıtlayan Karatepe, “16 milyon emekli olduğunu biliyoruz ve bugün çalışıp ileride emekli olacakların hakkını hukukunu korumak için alanlarda olacağız. Mitingin yapılacağı yer Beştepe’ye oldukça yakın. Oradaki güçlü sesin iktidarca duyulacağını düşünüyoruz. Emeklilerimizin ciddi şekilde ekonomik sorunla karşı karşıya kaldıklarını, aldıkları aylıkla insanca yaşama koşullarının kalmadığını biliyoruz. Bu gidişatı durdurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

chp-genel-baskan-yardimcisi-yalcin-karatepe-buyuk-emekli-mitingi.png

“DEVLET BİR İŞLETME GİBİ YÖNETİLMEZ”

Emeklileri kamunun üzerinde yük gibi görmeyi doğru bulmadığını kaydeden Karatepe, şöyle devam etti: “Bizim anayasamız sosyal bir devlet olduğumuzu ifade eder. Sosyal devle, bir işletme gibi değerlendirilemez. Dolayısıyla tüm 16 milyon emeklisini, ileride emekli olacakları yük gibi görmeyip refah içinde yaşayacakları kamusal destekleri sağlamakla yükümlüdür. Dünyada her yerde bütçeden kaynak aktarılır. Avrupa'daki ve Türkiye’deki sosyal güvenlik maliyetlerine baktığımızda Türkiye’den bütçede aktarılan oranın son yıllarda azaldığını görüyoruz. Yüzde 10-11’e gerilemiş durumda.”

“SORUN EMEKLİLERDEN DEĞİL DÜZENDEN”

Karatepe bütçedeki kaynağın 1.2 trilyon liralık faiz ödemesi kadar olduğunu belirterek, “Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminde sorunlar olduğunu biliyoruz. AKP dönemindeki düzenlemelerle sorunun giderek büyüdüğünü de biliyoruz. Ama Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin diğer ülkelerden daha fazla kamusal maliyet çıkarıyor gibi sunulmasını doğru bulmam. Nüfusa oranladığınızda Almanya’nın gerisinde bir emekli oranı var. Bizde çalışan sayısı az. 85 milyonun üzerinde olan bir ülkenin iş gücüne katılımının yarısı seviyesinde olması lazım. Türkiye, Almanya’daki kadar istihdama sahip olsaydı aktif pasif oranı olarak adlandırılan oran çok daha iyi seviyede olurdu. Sorun emeklilerden değil Türkiye’deki düzenden kaynaklanıyor” dedi.

“SOSYAL GÜVENLİK SOSYAL YARDIMA DÖNDÜ”

En düşük emekli aylığı olan 10 bin lira ile insanların nasıl yaşayacağını soran Karatepe, şunları söyledi: “Açlık sınırının 18 bin liraya dayandığı bir yerde bu ücretle insanların yaşamalarını bekleyebilir miyiz? Yüksek emekli aylığı sadece 300 bin olan kişi 30 bin liranın üzerinde aylık alıyor. Bu bile yoksulluk sınırı olarak adlandırılan 50 bin liranın yarısı seviyesinde. Sosyal güvenlik sistemi sosyal yardım sistemine döndü. İktidar neyi bahşederse emekli onu alıyor. Emekliler aslında devletle bir sözleşme yaptı. ‘Ben belli yıl boyunca çalışıp prim ödeyeceğim bunun karşılığında ben emekli olduğumda size insanca yaşayabileceğim bir gelir vadedeceksiniz’ diye… Siz çalışmaya başlıyorsunuz kanun değişiyor ama emekliliğe hak kazandığınızda bırakın insanca yaşamayı karnınızı doyulacak bir gelir bile elde edemiyorsunuz.”

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi