Vatandaşı elektrik çarptı EMO uyardı: 47 milyon fatura iptal edilmeli

Vatandaşı elektrik çarptı EMO uyardı: 47 milyon fatura iptal edilmeli
Aralık ayı elektrik faturasına Ocak ayındaki zam yansıtılan vatandaşlar ne yapmalı? EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe faturasından şüphelenen vatandaşların izlemesi gerektiği yolu halktv.com.tr'ye tek tek açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2022 yılı için elektrik faturalarına yansıyacak zam miktarı yüzde 50 ile yüzde 125 arasında duyurulmuştu. Buna göre mesken aboneleri için aylık 150 kilowatta kadar tüketim miktarları için fiyat 1,37 TL / kilowatt; 150 kilowattın üstündeki kısım için ise 2,06 TL/ kilowatt oldu. Böylece elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmış oldu. EPDK yapılan zammın 1 Ocak 2022 itibarıyla geçerli olduğunu açıkladı.

Elektrik dağıtım şirketlerinin yasa dışı bir şekilde Ocak zammını bir ay önceki faturalara da uyguladığı iddia ediliyor. İtiraz edene şirketin yanlışlık oldu yanıtını verdiği bilgisi de iddialar arasında yer alırken EPDK’nın soruşturma açması, savcıların devreye girmesi gerekiyor. Ama şimdilik bu yönde basına yansıyan bir gelişme yaşanmadı.

elektrik-faturasi.jpg

Ocak ayı zammı Aralık ayı faturasında

Ocak ayının ilk faturaları gelmeye başladı. Vatandaşlar 3 Aralık 2021 tarihi ile 6 Ocak 2022 tarihleri arasında gelen elektrik faturasında zamlı ve kademeli tarifenin uygulandığını gördü.

'2021 Aralık ayının ayrı Ocak ayının faturasının ayrı fatura edilmesi gerektiğini' açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe, Türkiye'de 47 milyondan fazla elektrik abonesinin bulunduğunu ve bu durumun acilen açıklığa kavuşması gerektiğini belirtti.

cemil-kocatepe-emo.jpg

Cemil Kocatepe

47 milyon abonenin faturası iptal edilmeli

Cemil Kocatepe 'Ocak ayı faturaları kesilmeye başladığı günden beri telefonlarımız susmuyor. Vatandaşlar yüksek faturalar karşısında ne yapacaklarını soruyor. Biz elektrik mühendisleri gelen faturaları hesaplayabiliriz ama vatandaşların hesaplaması imkansız. Öncelikle şunu söyleyebilirim vatandaşların hangi dağıtım şirketinden hizmet alıyorlar ise o firmaya itiraz etmesi gerekir. Muhatap bulunmaz ise valiliklere, tüketici hakem heyetlerine başvurulmalı. Tabiki EPDK'nın da bu sıkıntıda taraf olması gerekir. Biz oda olarak şunu öneriyoruz EPDK bu fatura işine el koymalı ve 47 milyondan fazla abonenin faturası iptal edilmeli. Aralık ayı faturası ayrı yollanmalı 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren düzenlenen fatura ise ayrı yollanmalı. Faturalarda hangi kaleme ne kadar ödendiği madde madde açıklanmalı. Vatandaşa fatura konusunda şeffaf olunmalı" dedi.

Kocatepe oda olarak konu ile ilgili hazırlık yaptıklarını ve kısa süre içinde hem dağıtım şirketleri hem de EPDK iletişime geçeceklerini belirtti.

fatura-elektrik-emo.jpg

Ne olmuştu?

halktv.com.tr yazarı Mehmet Tezkan elektrik faturalarına yeni yılda gelen zamların bir önceki yılın (2021) Aralık ayında faturalara yansıtıldığını köşesine taşıdı.

Yansıtılan zammın kanıtı: Şişirilmiş fatura

Aralık ayında zamların yansıtıldığının kanıtı olarak Boğaziçi Elektrik’in İbrahim Ender Altan'a kestiği 484 lira 10 kuruşluk faturayı gösteren Mehmet Tezkan, Altan'ın şişirilmiş fatura ile ilgili Boğaziçi Elektrik’in 444 6 255 numaralı telefonunu aradığını ve firmanın geri adım attığını ifade etti.

Boğaziçi Elektrik: Yanlış olmuş

Altan'ın görüşmenin devamında "Yanlışlık olmuş, hatalı hesaplanmış" yanıtını aldığını belirten Tezkan, "Ender Altan apartmana gelen faturaların hepsi böyle onlar ne olacak diye soruyor. Didem hanım onların da başvurması itiraz etmesi gerekir diyor. Altan bey yanlışlık olduğunu buldunuz herkesi düzeltin diyor. Didem hanım başvururlarsa olur yanıtını veriyor" ifadelerini kullandı.

mehmet-tezkan.jpg

Mehmet Tezkan'ın yazısı şöyle:

"Elektrik faturalarından pis kokular gelmeye başladı. Büyük vurgun yapıldığı iddia ediliyor.

İddia şu; dağıtım şirketleri elektrik zammını Aralık ayı faturalarına da yansıtmış…

Yani yasa dışı yöntemle, zammı bir ay geriye çekmiş!

Kanıtı; Boğaziçi Elektrik’in İbrahim Ender Altan beye cuma günü kestiği 484 lira 10 kuruşluk fatura.

Ender Altan faturayı inceliyor hemen durumu anlıyor. Fatura şişirilmiş. Zam Aralık ayına da yansıtılmış. İtiraz etmek için 444 6 255 numaralı telefonu arıyor, uzun beklemelerden sonra karşısına Didem hanım çıkıyor.

Didem hanım önce bir şey yapamayacağını söylüyor. Ender Altan’ın ısrarı karşısında peki bir sorayım diyor. Beklemeye alıyor bir süre sonra geri dönüyor.

Yanlışlık olmuş, hatalı hesaplanmış, fark 10 gün içinde hesabınıza yatırılacak yanıtını veriyor.

Ender Altan apartmana gelen faturaların hepsi böyle onlar ne olacak diye soruyor.

Didem hanım onların da başvurması itiraz etmesi gerekir diyor. Altan bey yanlışlık olduğunu buldunuz herkesi düzeltin diyor.

Didem hanım başvururlarsa olur yanıtını veriyor.

Bu görüşme cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşmiş. Kayıtlarda vardır. Altan Bey 12.07’de Boğaziçi Elektrik’e telefon açıyor, beklemeler dahil görüşmenin tamamı 25 dakika sürüyor.

Cumartesi günü Karar gazetesinde İsmet Berkan’ın yazısını okudum. Evine gelen fatura üzerinden hesap yapmış zammın 3 Aralık’tan başlatıldığını bulmuş.

Size kötü bir haberim var diyerek şu satırları kaleme almış: ‘Siz elektriğin fiyatı 1 Ocaktan itibaren zamlandı sanıyorsunuz ama hayır, aralık ayından itibaren kullandığınız elektriğe zam geldi.’

Geçmişe yönelik zam olmayacağına göre bu işte katakulli var…

Evime daha elektrik faturası gelmedi, bilmiyorum ama bu iki fatura da yanlışlık sebebiyle olamaz. İkisi de hatalı hesaplamanın sonucu değildir.

Eğer herkesin faturası böyleyse büyük bir soygun var demektir. Türkiye çapında bütün dağıtım şirketleri de aynı yöntemi izledilerse daha büyük bir soygun var demektir.

Ne olduğu vakit geçirilmeden ortaya çıkarılmalı.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu derhal soruşturma açmalı. Bu dağıtım şirketi ile tüm dağıtım şirketlerinin kestiği faturalar mercek altına alınmalı.

Eğer bütün faturalar böyleyse, hukuki adını koyamadım ama yapılana…

Kibar hırsızlık mı dersiniz…

Dolandırıcılık diye mi nitelersiniz…

Haksız kazanç sağlama girişimimi sayarsınız…

Bilemedim. Bildiğim şu; yaptıkları suç.

Yüzbinlerce eve bu fatura kesilmişse şirketin haksız olarak sağladığı parayı düşünün.

Sorum Enerji Bakanlığı’na… Sayın Enerji Bakanı’na…

Fatura işinden haberiniz var mı?

Haberiniz yeni olduysa ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Sayın savcılara da çağrım var; lütfen siz de harekete geçin. Burası hukuk devleti. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan zammı bir şirket kafasına göre istediği tarihten başlatamaz.

Eğer başlatmışsa devletin üzerine çıkmış demektir. Kendini devlet yerine koymuş demektir. Hafife alınamaz, geçiştirilemez.

Uyarıyorum… Elektrik faturanızı inceleyin, fütura kabarıksa itiraz edin, şikâyet edin."