Ünlü Ekonomist Açıkladı: Ramazan Sofralarına "İlave Enflasyon Koruması" Zam Üstüne Bir Daha Zam Ekliyorlar!

Ünlü Ekonomist Açıkladı: Ramazan Sofralarına "İlave Enflasyon Koruması" Zam Üstüne Bir Daha Zam Ekliyorlar!
Ekonomist Şeref Oğuz, Ramazan ayında gıda fiyatlarının neden daha tırmandığını açıkladı. Denetimlere tabi tutulsa da bazı market ve üreticiler yapılan zamlarla yetinmeyip ürünlere bir de 'ilave enflasyon koruması' ekliyor. Peki nedir bu ilave enflasyon koruması?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte zamlı fiyatlar etiketlere anında yansıdı. Pide fiyatları bile Ramazan sofralarının bereketini kaçıracak derecede pahalandı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul ve Ankara’da Ramazan pidesinin 250 gramı 15 liradan, 300 gramı 18 liradan satılacağını duyurdu. Ankara, Antalya’da 250 gram15 TL, İzmir’de 300 gram 18 TL, İstanbul’un ilçelerinde 250 gram 15 TL ve 330 gram 20 TL, 500 gram 30 TL oldu.

Denetimlere tabi tutulsa bile marketler ve bazı üreticiler zamları keyfi yapmaya devam ediyor. Keyfi yapılan zamların üzerine bir daha zam yapılıyor ve buna da ilave enflasyon koruması adı veriliyor.

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, yazısında bu konuya değindi. İlave enflasyon koruması denen tabiri şöyle açıkladı:

"Ramazan neden gıda fiyatlarını tırmandırıyor? Öncelikle maliyetlerdeki tırmanma söz konusu. Ayrıca ramazanda artan talep, zam bahanesi olabiliyor. Bazıları, enflasyonla gelen maliyet külfetini, anında etiketlere yansıtmakla kalmıyor, sürümü fazla olan mallarda “ilave enflasyon koruması” getiriyorlar. Pide, her ne kadar ramazan zamlarının sembolü olsa da sebzemeyve ve bakliyat, bu aya özgü arttırılmış etiketlere bürünüyor.

Denetimler işe yarıyor mu? Aslında yaramıyor. Genelde hükümet, fiyat artışlarını üreticinin “keyfi zamlarına(!)” ya da marketlerin “kâr hırsına” bağlasa da sorun, tüketici enflasyonu olan %65’in de üzerine çıkaran, gelecek güvensizliğinde… Herkes “sattığımı yerine koyamam” yaklaşımıyla etiketleri anında değiştirebiliyor. Olan enflasyon külfetini bir başkasına yansıtma imkânı olmayan sabit gelirliye, fukaraya oluyor."

Etiketler :