Türkiye'de 87 yıldır faaliyette olan havalimanı kapandı: Tüm uçuşlar durduruldu
1937 yılında hizmete giren ve Türkiye'nin en uzun süre faaliyette kalan havalimanı olan Adana Havalimanı, 10 Ağustos gece yarısından itibaren yolcu uçuşlarına kapandı. 87 yıl boyunca hizmet veren bu köklü havalimanı, artık Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Mersin'in Tarsus ilçesindeki yeni tesisine devredildi.
Mersin'in Tarsus ilçesinde yapımı tamamlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı hem bölgenin hem de Türkiye'nin turizm ve ticaretine katkı sağlayacak.
Türkiye'nin en önemli havacılık yatırımları arasında gösterilen ve kamu kaynağı kullanmadan, yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 244,5 milyon avroluk yatırımla gerçekleştirilen havalimanından 25 yılda 297 milyon 100 bin avro kira bedeli elde edilecek.
Tarsus ilçesinde 800 hektar üzerine inşa edilen havalimanında 110 bin metrekare terminal binası bulunuyor.
En geniş gövdeli yolcu uçaklarının iniş kalkış yapabileceği 48 uçak kapasiteli havalimanında 217 bin metrekarelik peron, 4 uçak kapasiteli 62 bin metrekarelik kargo peronu, 34 uçak kapasiteli 56 bin metrekarelik genel havacılık peronu yer alıyor.
Bölgenin ve ülkenin turizmine, ticaretine güç katması beklenen, Türkiye'nin kargoda ikinci büyük hubı ve Orta Doğu'ya açılan kapısı olarak değerlendirilen Çukurova Uluslararası Havalimanı kargo trafiğinin ticaret hacmini 2 katına çıkarması öngörülüyor.
YÜKSEK HIZLI TRENLE BAĞLANTILI OLACAK
Yüksek hızlı tren bağlantısı da yapılacak modern havalimanı 3 bin kişiye de istihdam sağlayacak.
56 bilet check-in bankosu ile yurt dışına gidecek vatandaşlar ve Türkiye'ye gelecek misafirler için 23 pasaport bankosunun yer alacağı havalimanında, 1477 araçlık katlı otopark, 60 taksi parkı, 26 otobüslük otopark hizmeti de verilecek.
BUGÜNDEN İTİBAREN UÇUŞLAR BAŞLADI
Türk Hava Yolları da (THY) 11 Ağustos'ta Adana ve Mersin yolcularının Çukurova Uluslararası Havalimanı üzerinden uçuşlarını gerçekleştireceklerini, bu nedenle 11 Ağustos (dahil) tarihinden sonra Adana ve Mersin varışlı-çıkışlı seyahat etmek isteyen yolcuların uçuş aramalarını yaparken Çukurova Uluslararası Havalimanı'nı seçmeleri gerektiğini duyurmuştu.
ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI TERMİNAL İŞLETME RUHSATINI ALDI
Öte yandan Çukurova Uluslararası Havalimanı'na "A Grubu Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatı" verildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanında gerçekleştirilen "Havaalanı Sertifikası İmza Töreni"ne katıldı.
Törende Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce düzenlenen "A Grubu Havaalanı Terminal İşletme Ruhsatı"nı, Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva'ya verdi.
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Uraloğlu, şöyle konuştu:
"Burası bütün gerekler yerine getirilerek açılmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah buradan memleketimize, bölgemize çok güzel seferler düzenlenmesini, ülkemizin, illerimizin gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum."