Türkiye, tarımsal hasılada 14’üncü sıraya düştü

Türkiye, tarımsal hasılada 14’üncü sıraya düştü
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci 400 bin hektar alanda üretim yapma anlaşmasının detaylarını görüşmek üzere Venezuela'ya toprak bakmaya giderken, AKP iktidarında en çok ihmal edilen sektörlerin başında gelen tarım kan kaybetmeye devam ediyor. 2002 yılında tarımsal hasılada dünya 12’ncisi olan Türkiye, 2021 yılında 14’üncü sıraya geriledi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci 400 bin hektar alanda üretim yaparak hasılanın yüzde 30'unu orada bırakma anlaşmasının detaylarını görüşmek üzere Venezuela'ya giderken, AKP iktidarının en çok ihmal ettiği sektörlerin başında gelen tarım her geçen gün kan kaybediyor. Artan nüfusa rağmen geçen yıl yüzde 2.2 küçülen tarım sektörü, yarattığı düşük hasılayla dünya sıralamasında da basamak düşmeye başladı. 2002 yılında tarımsal hasılada dünya 12’ncisi olan Türkiye, 2021 yılında 14’üncü sıraya geriledi. 2010 yılında 70 milyar dolara kadar yükselen tarımsal hasıla, başkanlık sistemine geçmeden önce 2071 yılında 52 milyar dolar iken, geçen yıl 46 milyar dolara düştü.

tarim.jpg

20 ülke içinde en çok değer kaybeden ülke Türkiye

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2010 yılı sonrasında hızlanan ithalat politikası ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tarımsal hasılanın her yıl kan kaybetmeye başladığına dikkat çıktı. Tarımsal hasıla bakımından ilk 20 ülke içinde en çok değer kaybedenin Türkiye olduğunu ifade eden Sarıbal, şunları söyledi:

“2021 yılında tarım sektöründe yaşanan yüzde 2.2 küçülmenin tarımsal hasılaya olumsuz etkisi oldu. 2021 yılında dünyada 4.2 trilyon dolarlık tarımsal hasıla içinde yer alan ilk 20 ülke arasında yüzde 4.3 ile en çok küçülme oranı maalesef ülkemizde gerçekleşti. Bunun temel nedeni siyasal iktidarın üretmek yerine ithal etmeyi tercih etmesidir. Bakınız, Mısır’ın 2018 yılında 28 milyar olan tarımsal hasılası 48 milyar dolara çıktı. Tarım alanlarının sınırlı olduğu Mısır, son 3 yılda tarımsal hasılasını 20 milyar dolar artırırken bizde tarımsal hasıla yerinde saydı. Ekonomi yönetiminin tek kişinin elinde kötü yönetilmesi sonucu çiftçimizin ürettiği gıdanın değeri de düştü. Bugün çiftçimizin cebine daha az para giriyor ve borcuna borç katıyorsa bunun tek sorumlusu tek adam yönetimidir.”

Ürettiğimiz bize yetmiyor

AKP’nin sürekli tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada 10’uncu olduğumuzu söylediğini ancak son zamanlarda bu söylemi terk ettiğini ifade eden Sarıbal, “Mesele Avrupa’da veya dünyada birinci olmak değil. Mesele kendi ürettiğiniz gıda size yetiyor mu yetmiyor mu? Çiftçiniz para kazanıyor mu kazanmıyor mu? Buna bakmak gerek” görüşünü dile getirdi.

CHP iktidarında çiftinin para kazanacağı bir sistem kuracaklarını söyleyen Sarıbal, “Ülkemizin gıda güvenliği ve gıda egemenliğinin sağlanması çiftçimizin üretmesinden geçer. Bunun için ciddi bir tarımsal planlamaya ihtiyaç var. Bunu gerçekleştireceğiz. Çiftçimiz ne ekeceğini bilecek. Masraf artı kâr payını içeren bir fiyat sistemini hayata geçireceğiz. Çiftçimiz hem ne ekeceğini bilecek hem de ne kazanacağını bilecek” dedi.