Türkiye, 10 yıllık sıvı doğalgaz sözleşmesi imzalayacak

Türkiye, 10 yıllık sıvı doğalgaz sözleşmesi imzalayacak
Türkiye, 2027-2037 dönemi için uzun vadeli LNG alım sözleşmeleri imzalayacak. Enerji Bakanı Bayraktar, bu adımın Türkiye'nin enerji ihtiyacının %13'ünü karşılayacağını ve boru hattı gazına olan bağımlılığı azaltacağını duyurdu.

Türkiye, 2027-2037 dönemini kapsayan uzun vadeli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alım sözleşmelerini imzalamaya hazırlanıyor.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu sözleşmelerin yıllık yaklaşık 5-6 milyar metreküp LNG tedarik edeceğini ve Türkiye'nin enerji ihtiyacının %12-13'ünü karşılayacağını duyurdu.

RUS GAZI SÖZLEŞMESİ BİTİYOR

Bayraktar, "2027-2037 dönemine yönelik bu uzun vadeli LNG sözleşmelerinin detaylarını yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Son anlaşmaları finalize etmek için tüm çabamızı gösteriyoruz" dedi. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküpü aşarken, mevcut Rus gazı tedarik sözleşmeleri 2025 yılında sona erecek.

Bayraktar, Nisan ayında, Arnavutluk, Katar, Nijerya ve ABD gibi çeşitli küresel tedarikçilerle yeni bir Türk gazı portföyü oluşturulacağını açıklamıştı. Bu LNG tedariklerini güvence altına alarak, Türkiye enerji ithalatını stabilize etmeyi ve boru hattı gazına olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Kaynak:Reuters