Tüm ekonomistlerin tersini söyledi: Murat Muratoğlu neden sürprize oynadı? Merkez faiz indirmez

Tüm ekonomistlerin tersini söyledi: Murat Muratoğlu neden sürprize oynadı? Merkez faiz indirmez
Reuters analistleri ve ekonomistler Merkez'in en az 100 baz puanlık bir indirime gitmesini bekliyor. halktv.com.tr'ye konuşan Sözcü Gazetesi yazarı ekonomist Murat Muratoğlu, "Merkez Bankası perşembe günü toplantısında; "FAİZ İNDİRMEZ" Pas geçer" dedi.

TCMB, Eylül ayındaki Para Politikası Kurulu'nda (PPK) politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18'ya indirmişti. TCMB yine ekim ayında faiz oranını 200 baz puan indirdi ve yüzde 16'ya indirdi.

ekonomi-murat-muratoglu.jpg

Neden "Sürprize oynadı?"

TCMB'nin faiz indirimlerine ara vereceğini tahmin ettiğini açıklayan Murat Muratoğlu, bu tahmini yaparken "Ben sürprize oynadım. Bu tahminde kaybedeceğimi nisbeten biliyorum ama normal şartlarda ben olsan piyasaları o kadar zorlamam. Bırakırım yıl sonuna kadar biraz rahatlasın. Merkezin yıl sonu hedefleri tutmayacak. Çünkü yıl sonunda şirketler yıl sonunda bilançolarını açıklıyor. Ayın 31'inde kesilen para ile bir anda ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası açıklanıyor. Yani fakirliğimiz açıklanacak. Dolar bu kadar yüksek olursa Gayri Safi Milli Hasıla inanılmaz rakamlara ulaşacak. Bu yüzden doların çok çok yüksek olmaması işlerine gelecektir. Banka bilançoları yıl sonunda dolar bazında 'çüçük' kadar kalır. Yani ortada hiç bir şey kalmaz. Bu yüzden herhalde doların ateşini yeniden çıkaracak böyle bir şey yapmazlar diye düşünüyorum" dedi.

Merkezin faiz indirme ısrarının altında elde kalan konutlar mı var?

Ya yeniden 100 baz puanlık bir indirim daha yaparlarsa ne olur? Merkez'in faiz indirimine gitmekteki bu ısrarının nedeni ne olabilir? Faizleri indirerek eldeki konutların satışını mı sağlamak istiyorlar? sorusuna ise Murat Muratoğlu, " Konut kısmı olabilir ama ülkeyi bu kadar fakirleştirmenin bir getirisi yok. Ben bu işin bu kadar basit olmadığına inanıyorum. Ekonomiden anlamayan Berkecan ne düşünebilir? Onun zekası ile düşünüp bu günü kavramaya çalışalım. Döviz fiyatlarına normalde isteseler müdahale edebilirler. Ellerinde nispeten biriktirdikleri 12-15 milyar dolar kadar para var. Kamu bankalarını nispeten doldurdular. Zorunlu Karşılık Oranlarını arttırdılar. Kısaca bir kısım cephane elde ettiler" dedi.

dolar-merkez.jpg

"Kafalarındaki birinci plan şu"

"Şimdi benim düşünceme göre kafalarındaki birinci plan şu" diyen Muratoğlu sözlerine şöyle devam etti:

Doları arttırdığımız kadar arttıralım. İsteseler eldeki cephaneyi kullanarak daha hızlı düşürebilirler ama bunu yapmıyorlar. Doları tekrar söylüyorum yukarı çıkarabilecekleri kadar yukarıya çıkaracaklar. Bolar yukarıya çıktıkça Türk malları ucuzlayacak. Türk malları ucuzlayınca da dünyadan ucuz mala talep olacak. Çin bu şekilde büyüdü. Türk malları satıldıkça ülkeye döviz girecek. Döviz bollaşınca ne olacak? Hali ile Türk Lirası yeniden değerlenmeye başlayacak. Türk Lirası değerlenince de enflasyon inecek. Böyle basit bir mantıkla düşünüyor olabilirler. Sonra yine bir doyuma ulaşılacak çarklar tam tersi dönmeye başlayacak. Türk lirası değer kazanınca yurtdışından alınan mallar bu sefer ucuzlamaya başlayacak. Tam tersi bir çark dönecek bu sefer. Sonra sen yine ithalata başlayacaksın. 5 yıl boyunca Türk Lirası değerlenecek sonraki 5 yıl boyunca da tekrar bu gün yaşadıklarımız yaşayacağız. Ve bu böyle dönecek.

merkez-bankasi.jpg

Kafalardaki ikinci plan ise...

İktidarın kafasındaki ikinci planı açıklayan Muratoğlu, "Yine Türk Lirası'nı bırakacaklar nereye kadar giderse gidecek. Türk insanının hafızası ne kadar? Sedat Peker'in kıyamet koparacak açıklamaları en fazla 3 ay gitti. 128 milyar dolar nerede? sözü ne kadar durdu piyasada? O da 3 ay. Bizim hafızamız son 6 aya kadar çalışıyor.

Doları bırakan iktidar seçime 3 ay kala eldeki tüm cephaneyi kullanarak doları yeniden baskılayacak. Para basacaklar millete para verecekler. Seçime 4 ay kala millet yeniden alışveriş yapabilecek. 'Millet vay be ekonomi yeniden düzeliyor' diyecek.

Millet yeniden 'dolarda düştü alışverişte yapabiliyoruz' diyecek. 13 ve ya 14 liraya çıkan dolar yeniden 9 liraya düşecektir. O saatten sonra dolar düşse ne anlamı olacak? insanlar buna bakmayacak 14 liraya çıkan doların düşmesine bakacaklar. Para basılıp piyasaya sunulunca paramda var harcıyorum diye düşünecek.

Millette sahte bir mutluluk havası yaratılacak. Son 8 aylık hafıza ile seçime giden AK Parti yeniden birinci parti olacak. İşte bana göre asıl plan bu. Milleti sahte mutlulukla kandırıp 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' diyecekler. Tutar mı? Bence bu sefer tutmayacak" dedi.