Dolarda rekor üstüne rekor

Dolarda rekor üstüne rekor
Son 10 gündür dolar her gün yeni rekor tazeliyor. Düne 10.10 ile başlayan dolar Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın Beşinci Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde “Enflasyon cephesindeyse, maalesef arzuladığımız seviyede değiliz" demesi üzerine 10.63 seviyelerine kadar çıktı. Şimdi gözler TCMB'nin perşembe günü vereceği faiz kararında

Enflasyon rakamlarının yüksel gelmesine rağmen Merkez Bankası'nın faiz indirmeye devam edeceğinin beklenmesi, döviz kurunda rekorları beraberinde getiriyor. Kasım ve Aralık ayında yapılacak olan dış borç geri ödemeleri ve yüksek enerji faturaları da kur artışında tetikliyor. Dolar bu güne 10.40 seviyelerinde başlarken Euro ise 11.76 seviyesinde başladı. Günün ilerleyen saatlerinde 10.62'a kadar çıkarken Euro ise 12 seviyelerinde.

Dolar gün içerisinde yüzde 3'e yakın bir yükseliş gösterdi.

Erdoğan konuştu dolar günün zirvesini yaptı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iktisat biliminin tersine yine "Faiz sebeptir enflasyon neticedir. Bu yolda ben faizi savunanla beraber olamam, olmam" dedi, dolar 10,53'le yeni tarihi zirveyi gördü. Günün ilerleyen saatlerinde Erdoğan ve Bahçeli'nin sürpriz görüşmesinin ardından ise 10,60'a çıktı.

dolar.jpg

Dün dövizde neler oldu?

Sabah saatlerinde yükselişini sürdüren dolar 10,2531 seviyesini görmüştü. Daha sonra 10,22 seviyesine kadar geri çekilen kur, akşam saatlerinde 10,4426 seviyesini gördü.

Euro ise güne 11,48'den başlarken, gün içinde 11,8180 seviyesine çıkarak tarihi zirvesini gördü.

turk-lirasi.jpg

Analistler ne diyor?

Analistler TCMB'nin perşembe günkü kritik faiz kararı öncesinde 100 bp indirim beklentisi TL üzerinde baskı yarattığını belirtiyor.

Doları diğer kurlardan daha hızlı yukarı çeken bir diğer etken ise ABD enflasyon verisi sonrası oluşan parite etkisi olarak gösteriliyor.

Hatırlanacağı üzere Ekim ayında ABD'de aylık enflasyon yüzde 0.6'lık beklentiyi aşarak 0.9 gelmiş gelmiş ve yıllık enflasyonda öngörülerden 0.4 puan saparak yüzde 6.2 olarak gerçekleşerek ABD'de son 30 yılın en yüksek enflasyonu olarak kayıtlara geçmişti.

Fed'in bu durum nedeniyle daha erken faiz indirimine başlayabileceği endişesiyle dolar endeksi 95.5 bandına yükselirken, küresel çapta değerlenirken euro/dolar paritesi de 1.16 seviyelerinden 1.13'lere kadar düştü.

Richmond Fed Başkanı Barkin ise faiz artırmaya başlamadan önce daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu yineledi. Barkin, "Barkin, "Enflasyonun normal seviyelere geri gelip gelmeyeceğini, iş gücü piyasasında toparlanmanın hızlanıp hızlanmadığını değerlendirmek için birkaç ayımız daha olduğunu umuyorum." şeklinde konuştu.