Tatil Tercihini Değiştirip Otellerde, Pansiyonlarda Yarı Fiyatına Konaklamak Mümkün

Tatil Tercihini Değiştirip Otellerde, Pansiyonlarda Yarı Fiyatına Konaklamak Mümkün
Ekonomik zorluklar, artan enflasyon nedeniyle otel ücretlerinin yüzde 80 artış göstermesi yerli turistleri alternatif çözümler bulmaya yönlendiriyor. Bu çözümlerden biri ise seyahat tarihini değiştirmek olarak görülüyor.

Turizmin sektör temsilcileri, yoğun yaz sezonu yerine düşük sezonu tercih edenlerin aynı otele yüzde 50'ye kadar daha az ödeyebildiğini belirtiyor. Bu durum, hem turistler hem de oteller için bir nebze olsun ekonomik rahatlama anlamına geliyor.

Düşük sezonda otellerin fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi, tatil bütçesi sınırlı olanlar için fırsat yaratıyor. Bu sayede daha çok sayıda insan tatil yapabilme imkanı buluyor.

Yerli turistlerin bu yeni trendi, turizm sektörünü de yeni stratejiler geliştirmeye teşvik ediyor. Oteller, düşük sezonda da turistleri cezbedebilmek için farklı paketler ve kampanyalar sunmaya başlıyor.

yerli-turistin-tatil-tercihleri-degisti-yuzde-50-daha-az-odemek-mumkun-17200198736066-1.jpg

DENİZ TURLARINDAN KÜLTÜR TURLARINA KAYIŞ VAR

Turizm sektörünün enflasyondan çok fazla etkilendiğini ve buna bağlı olarak yerli turistin alternatif arayışına girdiğini belirten Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, "Mesela yerli turist Mersin gibi daha güneye iniyor ya da daha kuzeye çıkıyor. Deniz turlarından kültür turlarına kayış var. Enflasyon artıyor ama kurlar bir süredir stabil, bu sebeple yurtdışına giden artıyor. Deniz için Mısır gibi ucuz ülkeler tercih ediliyor" dedi.

thumbs-b-c-a8b804590c31dcfc1e67654d31e6f238.jpg

Geçen yıla göre yüksek sezon konaklama fiyatlarında yüzde 70-80 oranında artış olduğunu söyleyen Onaran, eylül-ekimde aynı otelde yüzde 50’ye yakın daha uygun fiyatlı tatil yapılabildiğini söyledi.

GECELEME SAYISI AZALDI

TÜİK hanehalkı yurt içi seyahat araştırmasına göre; 2023 yılında ortalama geceleme sayısı 8,8’den 7,7’ye düştü. Seyahat harcamaları içinde yüzde 17 ile en düşük pay konaklamanın olsa da konaklama harcamaları yüzde 164,3’lük artışla en fazla artan kalem oldu.

Seyahate çıkanlar en çok “arkadaş veya akraba evinde” kaldı, ikinci sırada “kendi evi” üçüncü sırada ise otel yer aldı.