Şimşek ve Erdoğan Kararını Verdi: Emekliye Temmuz Ayında Verilecek Zam Belli Oldu
16 milyon emekli, AKP iktidarında Türkiye tarihinin en büyük yoksulluk sınavlarından birini verirken, 10 bin TL ile geçinmeye mahkum edilen milyonlarca vatandaş Temmuz ayında alacakları maaş için adeta gün sayıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomideki katı duruşu ve Türkiye'de aylardır yürütülen parasal sıkılaşma sürecine zarar vermemesi gerekçe gösterilerek emeklilere 31 Mart öncesinde seyyanen zam yapılmazken, milyonlarca emekliye Temmuz ayında verilecek enflasyon farkı tartışma konusu olmuş durumda.
Emekliler, enflasyon verileri karşısında günden güne eriyen maaşları ve kaybolan alım güçlerini geri kazanmak için ciddi bir artış yapılmasının zorunlu olduğunu belirtse de, milyonlarca emekliye enflasyon farkı dışında ek zam yapılmaması bekleniyor.
Yasalara göre, TÜİK'in 6 aylık enflasyon verileri ile oluşturulan ara zam için Ankara'da konuşulan beklenti ise yüzde 25 seviyelerinde. Ocak, Şubat ve Mart ayları için açıklanan toplam enflasyon şimdiden yüzde 13'ü geçerken, maaşlara yansıtılacak yüzde 25'lik artışın en düşük emekli maaşına verilip verilmeyeceği ise ayrı bir tartışma konusu haline gelmiş durumda.
EMEKLİYE TEMMUZ'DA YÜZDE 25 ZAM BEKLENİYOR
Geçtiğimiz yıl verilen ara zamlarda iktidar, yüzde 25'lik emekli zammını yalnızca kök maaşlara yansıtmış ve o dönem 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığında hiçbir artışa gitmemişti. Bu yıl ocak ayında beklediği artışı alamayan en düşük emekli maaşı alan milyonlar, benzer şekilde Temmuz ayında kendilerine yönelik zam yapılmaması durumunda adeta sefaletle boğuşmak zorunda kalacak.
SGK uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle en düşük emekli maaşının pas geçilmesinin mümkün olmadığını belirterek, yüzde 25'lik artışın SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu herkes için uygulanmasını beklediğini belirterek, Temmuz ayı itibarıyla taban aylığın 12 bin 500 lira olmasının muhtemel olduğu yönünde görüş bildirdi.