Reuters asgari ücretin yükseltilmesini yorumladı! Erdoğan enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu daha buldu

Reuters asgari ücretin yükseltilmesini yorumladı! Erdoğan enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu daha buldu
Türkiye'de yaşanan döviz kuru krizi ve asgari ücrette yapılan artışa ilişkin analiz yayınlayan Reuters haber ajansı, analize "Erdoğan, enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu buldu" başlığını attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomide yaşanan büyük krizi aşmak için uyguladığı tüm politikaların Türk Lirası'nın değerini düşürerek enflasyona yol açtığını yazan Reuters haber ajansı "Erdoğan, enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu buldu" başlıklı yazısında asgari ücretin 4250 liraya yükseltilmesinin doğuracağı sonuçları yazdı.

basliksiz-4.jpg

Dasha Afanasieva imzalı analizde özetle şu değerlendirmeler yapıldı:

“Erdoğan aylık asgari ücretin %50’lik bir artışla 4.250 liraya (275 $) çıkarıldığını duyurdu. Türkiye’de 10 milyon insanın veya toplam işgücünün yaklaşık üçte birinin bu temel miktarı kazandığı tahmin ediliyor.

Artış, yükselen fiyatlardan kötü etkilenen seçmenleri rahatlatmak için yapıldı. Ancak aynı zamanda üretim maliyetlerini daha da artıracaktır. Yıllık üretici fiyatları enflasyonu Kasım ayında zaten %55’e ulaştı. Şirketlerin, ekstra maliyetlerin bir kısmını müşterilere yansıtmaktan ve enflasyonu beslemekten başka seçeneği kalmayacak.

Asgari ücretteki hızlı artış, yaklaşık 5 milyon kişinin çalıştığı kamu sektörü de dahil olmak üzere diğer maaşları da yukarı çekecek. Ekstra devlet harcamaları, Maliye Bakanlığının bu yıl GSYİH’nın %3,5’inin altında olmasını beklediği bütçe açığı üzerinde baskı oluşturacak.

Liranın yeni rekor seviyelere düştüğü bir zamanda, Türkiye’nin yatırımcıların güvenini kaybetmesi değil, yeniden kazanması gerekiyor. Nispeten sağlam kamu maliyesini tehlikeye atmak bunu yapmanın yolu değil”