Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Durum Hiç İyi Değil

Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Durum Hiç İyi Değil
Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, seçimler ve Türk ekonomisinin son durumuna ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türk ekonomisine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim galibiyetini "Bu kadar kolay kazanabilmiş olması benim için açıkçası sürpriz oldu" sözleriyle değerlendiren Acemoğlu, Deutsche Welle'ye verdiği demeçte, ekonominin "çok kritik" bir eşikte bulunduğuna dikkat çekerek "Durum bence hiç iyi değil" ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisi için aslında parlak bir gelecek fırsatı bulunduğunu, ancak bunun için kapsamlı politika değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyleyen Acemoğlu, "Şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu yapmakla ilgilendiğinden ya da yapsa bile tam anlamıyla inandırıcı olacağından çok da emin değilim" dedi.

Mehmet Şimşek'in Türkiye ekonomisinde önemli bir rol üstlenmesinin çok iyi olacağını, ancak bunun tek başına yeterli olamayacağını vurgulayan Acemoğlu, "Erdoğan hâlâ arka planda ekonomiyle ilgili politikaları belirlerse, tabii ki o zaman sanki Mehmet Şimşek daha çok vitrinde duruyormuş gibi bir durum olur" dedi.

Türkiye'yi bekleyen iki büyük tehlike

Acemoğlu, "Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu en önemli sınamalar sizce ne?" sorusuna şu yanıtı verdi:

- Şu anda Türkiye'nin iki büyük tehditle karşı karşıya bulunduğunu söylemek mümkün. Birincisi demokrasi ile ilgili bunu biraz önce konuştuk, ikincisi ekonomi. Ekonominin durumu bence hiç iyi değil. Ve kimin seçimi kazandığından bağımsız olarak bu zaten problem olacaktı. Yani Erdoğan seçildi ekonomi daha kötü diyebilir miyiz? Belki… Ama muhalefet gelseydi de ekonominin durumu bir anda iyileşmeyecekti ve hatta bence muhalefet de ekonominin bu baskısı altında, çok zor zamanlardan geçecekti. Şu anda Türkiye ekonomisinin hem yapısal sorunları hem de daha orta vadeli sorunları var. Ve ikisi de çok ciddi.

- Yapısal olarak Türkiye ekonomisi kurumsal bozukluklardan ötürü, bir açıdan da demokrasinin zayıflığından ötürü, üretkenliğini arttıramıyor, verimliliğini arttıramıyor, teknolojiyi güzel kullanamıyor. Ve bu, son 15 sene içinde artık çok net olarak görebildiğimiz bir şey. Ekonominin yeni sektörlere geçmesi, yatırım yapması, bunların hepsi çok yavaşladı. Aynı zamanda orta vadeli problemler de var...