Patatesler Tarlada Kalıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar'da patates üreticileri ile bir araya geldi. Üreticiler sorunlarını ifade ettiler.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Altunhisar ilçesinde patates üreticileri ile bir araya geldi. Üreticiler Mahir Beyazit ve alım yapan Şenol Soylu ile görüşen Gürer, çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar hakkında bilgi aldı.

10 LİRAYA MAL EDİP 4 LİRAYA SATIYORUZ

Mahir Beyazit, patatesin kilosunu 10 liraya mal etmelerine karşın 4 liraya satmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Üretimi bankaya borçlanarak gerçekleştirdiklerini ve bu sene zarar ettiklerini belirten Beyazit, maliyetlerin bile yarısını karşılayamadıklarını dile getirdi:

"Tarla icarından tohum ve gübreye kadar bu yıl maliyetler çok yüksek. Patates fiyatı ise beklediğimizin çok altında gerçekleşti. Şu anda patatesin kilosu 4 lira, ancak üretim maliyeti 8-9 lira civarında. Gübrenin, tohumun, tarla icarının, suyun fiyatı arttı ve elektriğe de yüzde 38 oranında zam geldi. Geçen yıl patates fiyatları iyiydi ancak bu yıl maliyetlerin bile yarısı; şu anda yarı yarıya zarar ediyoruz."

9488864f-d84d-47eb-8aa2-7ca5926c5c40-w.jpg

"PROGRAMSIZ ÖNGÖRÜSÜZ YÖNETİM"

Gürer, patates üretimindeki dalgalanmaların üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti. Büyük şehirlerde patatesin yüksek fiyatlarla satılırken tarlada kalan patateslerin hayvan yemi olduğunu vurguladı. Gürer, planlama eksikliğinin ve programsız üretimin bu sorunlara neden olduğunu ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulundu:

"Patates bir dönem para ediyor, herkes patates ekiyor. Bu sefer de patates ekince, alım olmuyor. Ayrıca burada gördüğünüz gibi yerdeki bu patatesler büyük şehirlerde 40 liraya satılıyor. Ancak burada çöp oluyor, hayvan yemi oluyor. Bu patatesler maliyeti nedeniyle tarlada kalıyor. Erkenci patates Çukurova'da 4 lira civarında bir fiyatla satılınca, bunun buraya yansıması daha sorunlu oluyor. Yazlık patates depolanamadığı için hemen satmak zorunda, piyasa şu anda düşük oluştu.

"Planlama eksikliği, öngörü yetersizliği, programsız üretim buna neden oluyor. Nerede ne kadar ürün yetişecek? Hangisinden daha çok verim alınır? Bunlar önceden bir planlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunalım: Türkiye'nin ihtiyacı nedir? İhtiyacı ile ilgili bir yıl önceden planlayın. Buna göre de üreticiye bu yıl 'Niğde bölgesi patates ek ama başka bir bölgeye sen patates ekme' diyelim. Böylece dengeyi sağlayalım, üreten ürettiğinden para kazansın."

"SENEYE EKMEYE NİYETİMİZ YOK"

Mahir Beyazit, seneye patates ekme niyeti olmadığını, zarar ettiklerini ve borçlarını ödeyemediklerini belirtti. Çiftçilerin çoğunun bankaya kredi borcu olduğunu ve bu durumun sürdürülemez olduğunu ifade etti:

"Şu anda zarar ediyoruz. Seneye ekme gibi bir niyetim yok. Şimdi 5 liraya patates satıyoruz, 10 liraya maliyeti var. Zarar ediyoruz, borçlarımızı ödeyemeyiz ki seneye ekelim. Bankaya kredimiz var. Hangi çiftçinin yok ki kredisi."

Gürer, üreticilerin içinde bulunduğu durumu yerinde gözlemlediğini ve yetkililere seslendiğini belirtti. Bu sürecin doğru yönetilmemesi durumunda gelecekte daha büyük sorunların yaşanabileceğini vurguladı ve planlama yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak:ANKA