Paris İklim Anlaşması nedir?

Paris İklim Anlaşması nedir?
Türkiye’nin, Paris İklim Anlaşmasına taraf olmak için hazırlanan kanun teklifi tüm partilerin oyları ile TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Paris İklim Anlaşması, sera gazı salınımının küresel seviyede azaltılmasını hedefliyor.

TBMM Genel Kurulunda Paris İklim Anlaşması görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada 353 milletvekili oy kullandı ve oy birliği ile 353 oy ile Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğunu Dair Kanun Teklifi 4 yılın ardından kabul edildi. Bu gelişmenin ardından Paris İklim Anlaşması'nın detayları da merak konusu oldu.

Paris İklim Anlaşması nedir?

Paris Anlaşması, iklim krizinin önüne geçmek amacıyla 197 ülkenin ortak hareket
etmeleri gerektiğini kabul ettikleri uluslararası bir anlaşma. Anlaşma, iklim krizinin önüne geçmek için küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, hatta 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlıyor.

Dün gerçekleştirilen TBMM Genel Kurulu ile Türkiye de anlaşmayı onaylamış oldu böylelikle anlaşmayı onaylamayan ülkeler; Eritre, Libya, Irak, İran, Yemen olarak güncellenmiş oldu.

Anlaşma ülkelere emisyon azaltımını dayatıyor mu?

İklimi korumak için emisyonların azaltılması ve fosil yakıtların kullanılmaması gerektiği biliniyor ancak anlaşmada taraf ülkeler için herhangi bir dayatma söz konusu değil. Bunun yerine taraf ülkeler, ne zaman ve ne kadar sera gazı azaltım taahhüdünde bulunacağına kendileri karar veriyor ve ulusal katkı beyanlarıyla iletiyorlar.

Paris Anlaşması, ülkelerin kendi şartlarına göre hazırladıkları beyanlarını (Ulusal Katkı Beyanı) baz alarak ülkeleri her beş yılda bir bu beyanlarını iyileştirme çağrısı yapıyor.

Yüzey sıcaklığındaki artış neyi ifade ediyor?

Anlaşmanın en büyük hedeflerinden biri yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, hatta 1,5 derecenin altında tutmak. Yüzey sıcaklığının bu düzeyde tutulmasının hedeflenmesinde küresel ısınmanın insan hayatını tehdit edecek boyuta gelmesinin büyük önemi var.

Küresel ortalama sıcaklık artışının 2 dereceyi geçmesi halinde insan hayatını doğrudan etkileyecek yıkıcı sonuçlar ortaya çıkacak.

Türkiye anlaşmayı neden 4 yılın ardından onayladı?

Türkiye iklim fonlarına ulaşamamaktan şikayetçi olmasına yönelik iddialar anlaşmanın 4 yıl boyunca imzalanamama sebeplerinden biri idi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 76'ncı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda "Paris İklim Anlaşması’nı önümüzdeki ay Meclis onayına sunmayı planladıklarını" açıklamış bu da Türkiye'nin anlaşmayı hangi statüyle onaylayacağına dair merakları canlandırmıştı.

Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde “gelişmiş ülke” kategorisinde bulunan Türkiye, Paris Anlaşması’nı “gelişmekte olan ülke” olarak onayladı. Bu da Türkiye'nin anlaşma kapsamında gelişmekte olan ülkelerin aldığı fondan yararlanabileceğini gösteriyor.

Etiketler :