Erdoğan, Paris İklim Anlaşmasını TBMM'ye gönderdi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, salı günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, Paris İklim Anlaşması'nı ekim ayında TBMM'nin onayına sunmayı planladıklarını duyurmuştu.
Böylece Türkiye, 6 yıl önce imzaladığı anlaşmayı resmen yürürlüğe koymak için beklenen adımı atacağını taahhüt etti.
191 ülkenin taraf olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ni (BMİDÇS) Türkiye'nin'de bulunduğu 6 ülke yürürlüğe koymadı.
DHA, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Paris İklim Anlaşması'nı TBMM'ye gönderdiğini duyurdu.
TBMM'de onaylanmasının ardından Paris İklim Sözleşmesi resmi olarak yürürlüğe girecek.
Paris İklim Anlaşması nedir?
Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır.
Paris anlaşması, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığına ve yüzyılın ikinci yarsında iklim sorununun çözülmesi gerektiğini dikkat çekerek, mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken küresel bir eylem planı ortaya koyuyor.
Mart 2021 itibarıyla, BMİDÇS’nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Anlaşmayı onaylamayan altı BMİDÇS üye devlet vardır: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. Bu altı ülke içinde en büyük emisyon kaynağı ilk 20 içinde yer alan İran ve Türkiye’dir. Amerika Birleşik Devletleri 2020’de anlaşmadan çekildi, ancak 2021’de yeniden katıldı.
Bakan duyurdu: Paris İklim Anlaşması'nı ekimde Meclis'in onayına sunacağız