Nedir bu Orta Koridor? Evergreen karaya tosladı, Türkiye'ye fırsat çıktı

Nedir bu Orta Koridor? Evergreen karaya tosladı, Türkiye'ye fırsat çıktı
Evergreen gemisinin Süveyş'te karaya oturması Avrupa'dan Çin'e, Türkiye üzerinden uzanan ve 'Orta Koridor' diye adlandırılan demiryolu hattını gündeme getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ''Orta Koridor fırsatlar sunmaktadır'' dedi.

İşletmeci şirketin adına atfen dünya kamuoyunda 'Evergreen' olarak anılan, 'Ever Given' adlı geminin dünya deniz ticaretine sadece bir haftada milyarlarca dolar zarar vermesi kafaları kurcalamaya başladı. Asya Pasifik, hattına giden ticareti daha kısa olan demiryoluna yönlendirme seçeneği üzerinde ticaret yollarını kullananlar tarafından kafa yorulmaya başlandı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çin’den Avrupa’ya uzanan 3 büyük ticaret yolu göz önüne alındığında bir konteynerin Türkiye üzerinden 7 bin kilometre yol alarak 10-15 günde, Rusya Kuzey Ticaret yolu üzerinden 10 bin kilometre mesafe kat ederek 15-20 günde, Süveyş üzerinden 20 bin kilometre seyrederek 45-60 günde Avrupa’ya ulaştığını hatırlattı. 

Türkiye'nin avantajı

Karaismailoğlu alternatif rota bulmanın öneminin ortaya çıktığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Süveyş kanalı üzerinden gerçekleştirilen Uzakdoğu-Avrupa taşımacılığına doğu-batı ekseninde alternatif olabilecek en uygun rota, ülkemizden başlayan, Kafkaslar bölgesine, buradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben Orta Asya ve Çin’e ulaşan Hazar Geçişli ‘Orta Koridor’dur. Süveyş krizi ile birlikte tarihi İpek Yolu’nun yani günümüzde ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinin maliyet ve zaman açısından en güvenli rota olduğunu öngörmekteyiz. Türkiye bu projede ‘Orta Koridor’ olarak adlandırılan güzergahta yer almakta. Bu konudaki kararlılığımızı geçen yıl Çin’e gönderilen ilk ihracat trenimizin iki kıta, iki deniz ve beş ülke geçerek 10 günde varış noktasına ulaşmasıyla göstermiş bulunmaktayız. Orta Koridor, bir diğer koridor olan Kuzey Koridoruna oranla daha hızlı ve daha ekonomik, 2 bin kilometre daha kısa, iklim koşulları bakımından da daha elverişli olup, deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini yaklaşık 15 gün kısaltmaktadır. Orta Koridor ayrıca, ülkemizin liman bağlantıları sayesinde Asya’daki yük trafiğinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine ulaşması için önemli fırsatlar sunmaktadır. Ülkemizdeki lojistik altyapılarına bu kapsamda ciddi yatırımlar yapılmış olup yatırımlarımız halen devam etmektedir."  


Türkiye'nin önündeki fırsat


Orta Koridor rotasının etkin kullanıldığı takdirde halen yıllık 600 milyar dolar tutarında olan Avrupa-Çin ticaret trafiğinden Türkiye’nin ve Orta Asya ülkelerinin ekonomik fırsatlar elde edilebileceğinin değerlendirildiğini ifade eden Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"Bu itibarla, Süveyş kanalında yaşanan krizi, Orta koridor ülkeleri bir fırsat olarak görüp krizi fırsata çevirerek Süveyş koridorunun alternatifinin orta koridor olduğunu dikkate alarak, tüm ülkeler ile işbirliği halinde bu ticaret yolunun gelişmesi için gerekli çalışmaları yapmalıdır. Orta koridorun, Süveyş kanalının kapanması ile önemi ve değeri bir kez daha anlaşıldı. Ülkemiz ve Karadeniz üzerinden geçen orta koridor, son yıllarda hayata geçirdiğimiz devasa demiryolları projelerimiz ile dünya ticaretinin yoğunlukla gerçekleşeceği bir rota olacaktır. Orta koridor gibi ihracat ve ithalatçımızın alternatif rotalara olacak talepleri, süreci kısaltacaktır. Yeni açılan Ro-Ro hatlarına, gerek ticaret erbabı gerekse kara taşıyıcılarımızın vereceği talep desteği alternatif rotaların oluşmasına şüphesiz ciddi katkı sağlayacaktır. Kanal İstanbul için oluşturacağımız otonom gemicilik ve seyrüsefer sistemimiz ile dünyanın en güvenli lojistik geçişini oluşturacağız. Ne ülkemizi ne de global ekonomiyi etkileyecek arızalar yaşanmayacak."

Orta Koridor nedir?

Orta Koridor, bir ucu Londra diğer ucu Çin'de olan demiryolu ağına verilen isim. Bu güzergah aradaki ülkelerin kendi demiryolu ağlarını rehabilite ederek sisteme entegre hale getirmesi üzerine kurulu. Yaz aylarında bu kapsamda İstanbul ile Çin arasında tren seferleri de başladı. Güney Koridor ismi, mevcut Süveyş gemi rotasını, Kuzey Koridor ise Rusya üzerinden Avrupa ile Çin'i bağlayan demiryolu hattını temsil ediyor.  

 

Etiketler :