Tarihi İpek Yolu, Turizme Hizmet Edecek
Dünyaca ünlü ticaret güzergahı İpek Yolu'nun Ankara, Bolu ve Sakarya koridorundaki tarihi yapıların yanı sıra yörelere özgü geleneklerin tanıtımı yapılarak turizmden daha fazla pay alınması hedefleniyor
İpek Yolu Belediyeler Birliği Başkanı Kazan: "İpek Yolu, bu kez tarihi, kültürü ve doğal güzellikleriyle tüm dünyanın ilgi odağı olacak"
İpek Yolu'nun en önemli kavşak noktalarından biri olan Anadolu'da, geçmişin ticaret güzergahının turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
Tarihi ticaret yolunun Ankara'dan Bolu ve Sakarya'ya uzanan koridordaki belediyelerin katılımıyla kurulan İpek Yolu Belediyeler Birliği, kalkınma ajanslarının desteğiyle geliştirdiği projelerle özellikle güzergahtaki tarihi yapıların turizme daha fazla hizmet etmesini hedefliyor.
Hamamlar, camiler, konaklar, hanlar ve saat kulesi gibi çok sayıda tarihi yapının bulunduğu İpek Yolu'nun geçtiği bölgelere özgü gelenek ve göreneklerin de tanıtılması planlanıyor.
Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği Başkanı Kemal Kazan, yaptığı açıklamada, Ankara Ayaş ve Nallıhan, Bolu'nun Dörtdivan, Yeniçağa, Mudurnu, Göynük ile Sakarya Taraklı, Geyve, Akyazı, Karapürçek ve Sapanca ilçelerini kapsayan 260 kilometre civarında alanda çalışma yürüttüklerini söyledi.
Belediyeler birliğinde 11 ilçe belediyesi ile Mudurnu'nun Taşkesti Belde Belediyesinin yer aldığını anlatan Kazan, İpek Yolu güzergahındaki bölgelerde üyelik çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.
Kazan, Ayaş'tan Sapanca'ya kadar olan koridorda turizm birliğini sağlamak istediklerini vurgulayarak, "Güzergahtaki tarihi dokuyu koruyarak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. İpek Yolu Birliği'nin kapsadığı şehir ve kasabalarımızda, tarihi hamamlar, camiler, konaklar, hanlar ve saat kulesi bulunuyor. Ayrıca, yöresel yemeklerimiz ve yüzyıllardır süren örf, adet ve geleneklerimiz mevcut. Bunların tanıtımını yapıyoruz" diye konuştu.
Tanıtım filmi hazırlanıyor
Ankara Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'ndan destekler aldıklarına işaret eden Kazan, şöyle konuştu:
"Kalkınma ajansları, Ayaş ve Sapanca arasında bulunan kentlerin tanıtım broşürü ve filmi hazırlanmasında maddi destek sağladı. İçerisinde, ilçelerimizin genel, tarihi ve kültürel bilgilerinin yer aldığı broşürler ve materyaller yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen fuarlarda dağıtılıyor. Ayrıca, dijital ortama yönelik de tanıtım videosu hazırlatıyoruz. İpek Yolu, bu kez tarihi, kültürü ve doğal güzellikleriyle tüm dünyanın ilgi odağı olacak."
Kazan, birlik olarak yurtdışında bir takım ziyaretlerde bulunduklarına dikkat çekerek, "Almanya ve İtalya'yı ziyaret ederek, İpek Yolu koridorunu gezdik. Buradaki kırsal kalkınma ve turizmin nasıl yapıldığını yerinde inceledik ve gördük. İzlenimlerimizi ülkemizde uygulayarak, eksiklerimizi gidereceğiz" ifadesini kullandı.