Nebati: Türkiye liberal bir ekonomidir

Nebati: Türkiye liberal bir ekonomidir
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, birtakım çevrelerin ülke ekonomisi üzerinde karamsar bir tablo çizdiğini belirterek "Türkiye, serbest piyasa koşullarında büyümeye istikrarlı biçimde devam eden liberal bir ekonomidir" dedi.

Adana İş Dünyası Buluşması Programı'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin serbest piyasa koşullarında büyümeye istikrarlı biçimde eden bir liberal ekonomi ülkesi olduğunu söyledi.

"Ekonomimiz ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüyerek güçlü performansına devam etti. 2022 yılında Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay yüzde 0,55'ken 2021 yılında yüzde 1 eşiğini aşmış durumda" diyen Nebati, "İhracatımız 2021 yılı sonunda 225,3 milyar dolara ancak 2022 mayıs sonunda 242,6 milyar dolara ulaşarak tarihi rekorlar kırdı, her ay yeni bir rekor. Son 21 ayın 19'unda sürekli rekor kırıyoruz. Böyle bir ülkeyiz. Dönem Hangi dönem? Salgın dönemi" dedi.

İhracatçıların gayretiyle 2022 yılında 250 milyar dolar hedefe ulaşılacağına inandığını söyleyen Nebati, "2023'te de inşallah 300 milyar dolar olacak" ifadesini kullandı.

'Çarklar dönüyor'

Toplam istihdamın nisan itibariyle 30,4 milyon kişiye ulaştığını belirten Nebati, ilave istihdamın 5 milyonu aştığını söyledi ve her açıklanan ayın bir önceki aya göre artışta olduğunu belirterek "Çarklar dönüyor" dedi.

Nebati konuşmasının devamında şu ifadeleri kulandı:

"İstihdam devam, yatırım devam ihracat devam. OECD ülkeleri arasında en çok istihdam artıran ülke Türkiye oldu.

Ocak-Mayıs döneminde bütçe 124 milyar lira fazla vermiş durumda. Bir takım çevreler ülkemizin ekonomisi üzerinde karamsar tablolar çizmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisinin bir serbest piyasa ekonomisi olduğunu sorgulatmak için çeşitli mecralarda olmadık spekülasyonlara girişiyorlar. Altını çizerek söylüyorum; Türkiye, serbest piyasa koşullarında büyümeye istikrarlı biçimde devam eden liberal bir ekonomidir.

Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler istisnasız yüksek enflasyon yaşıyor. Petrol bugün 120 dolar seviyesine kadar yükselmiş durumda. Doğalgaz ise 2020'den bu yana 10 kat artış gösterdi. Girdi maliyetlerindeki bu artışlar ülkemizde de fiyatları etkiliyor.

Büyük ölçüde beklentilerde kaynaklanan fiyat artışlarının vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıması için azami bir gayret gösteriyor ve gerekli adımları atmaya devam ediyoruz.

Enflasyonla mücadeleyi desteklemek üzere 241 milyar lirayı aşan bir vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.

Elbette ki sancılı bir dönem yaşıyoruz ancak Türkiye Ekonomi Modeli'yle çarkların döndüğünü inkar etmek Türkiye'ye yapılan en büyük haksızlıktır. Hiç bir zafere çiçekli yollardan gidilmiyor, bu yollar engebeli ve yorucudur, ancak zafere ulaşıldığında tamamı unutulur."