Nebati resmi hedefleri çöpe attı: Yeni ekonomik modelde takvim yok, enflasyon yüzde 40'larda seyredecek...

Nebati resmi hedefleri çöpe attı: Yeni ekonomik modelde takvim yok, enflasyon yüzde 40'larda seyredecek...
Milletvekilleri, ekonomist, akademisyen ve iş dünyası temsilcilerine finans sektörüne yönelik atılacak yeni adımlarla ilgili bilgi veren Bakan Nebati, "Yeni ekonomik modelde takvime bağlı kalmayacaklarını, enflasyonun bir süre yüzde 40'lerde seyredeceğini, Hazine'den sermaye transferi yapılacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, kamu bankalarına hazineden sermaye aktarılacağını, yeni ekonomik modelin bir takvime bağlı olmadığını, enflasyonda kısa dönemde yüzde 40’lar civarını hedeflediklerini, yatırımcılar için yeni kredi imkânlarının genişletileceğini, yeni vergi istisnalarını uygulamaya alacaklarını ifade etti.

Yeni modelde takvim yok

Bakan Nebati, yeni ekonomik modelin bir takvime bağlı olmadığını da kaydetti. Nebati “Bir takvime dayalı program ilan etmeyeceğiz. Reform programımız olmayacak. Adımlarımızı sırayla uygulamaya koyacağız. Takvime bağlamayacağız. Atacağımız adımlar olgunlaştıkça Cumhurbaşkanı ilan edecek ve hemen uygulamaya girecek” dedi.

nebati.jpg

Edinilen bilgilere göre Nebati’nin basına kapalı toplantılarda verdiği bazı önemli mesajlar şöyle:

Hazineden sermaye transferi

Önümüzdeki süreçte, kamu bankalarının sermayelerine hazineden transfer yapılacak. Kaynak aktarımı ile kamu bankalarının kredi imkânları genişleyecek. Kamu gelirlerine dayalı ve altına dayalı sertifika çıkarılacak. BOTAŞ gibi KİT’lerin gelirlerine dayalı hisse senedi çıkarılacak. Merkez Bankası aracılığıyla uzun vadeli repo uygulaması gündemde. Bu uygulamalarla tasarrufların artırılmasını ve Türk lirasının cazip hâle getirilmesi hedefliyoruz. Sermaye piyasalarının büyütülmesi için vergisel iyileştirmeler olabilecek. Bankaların sanayicilere daha fazla kredi açması açısından adımlar olacak.

Şirketlere yeni vergi kıyakları

Kur korumalı mevduat sistemine şirketlerin de dahil edilmesine yönelik kanun çıktı. Buna göre döviz ve altın hesaplarını kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren şirketlere kurumlar vergisi istisnası sağlanacak. Uygulama yönetmeliklerini yayınlanacağız, Şirketlere ait 90 milyar dolar civarında mevduat söz konusu. Bunun 10 milyar dolarının çözülmesini bekliyoruz. Yaptığımız hesaplamalarda 10 milyar dolar bozdurulursa, şirketler 13 milyar lira vergi istisnasından yararlanmış olacak. Yeni başka enstrümanlarla önümüzdeki günlerde kurlarda daha fazla gerileme bekliyoruz.

KGF 'yata-kata gitti' itirafı

İhracata ve istihdama dönük büyüme modeli hedefimiz var. Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla kredi vereceğiz. Ama bu kredileri çok sıkı takip edeceğiz. Evvelden, sunulan kredilerin yüzde 70’i kata, yata, dövize gitmiş. Bunları tespit ettik. Artık kontrollü ve proje bazlı verilecek. Gereken takip yapılacak.

Enflasyonda yeni hedef yüzde 40

Hedefimiz enflasyonu aşağı çekmek. Bir süre yüzde 40’lar civarında olacak. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz.

Yabancılara döviz ziyareti

Doğrudan yabancı yatırımların önümüzdeki dönemde artmasını bekliyoruz. Türkiye yönelik bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bunun istihdama da katkısı olacak. Yakın tarihte yurt dışına bazı ziyaretlerimiz olacak. Yatırımcılarla görüşeceğiz.

19 Aralık'ta gözlerindeki ışığa dikkat çekmişti

19 Aralık 2021 akşamı CNNTÜRK'te canlı yayına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2022'ye çok düşük bir cari açıkla girildiğini, bütçe açığının sınırların altında olduğunu belirterek, "Dünyayla karşılaştırmasında en önemli büyümeyi gerçekleştiren ülke, Türkiye 2022'de cari fazlaya doğru koşuyor" demişti. İşte Bakan Nebati'nin o günkü açıklamaları...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin konuşmasından detaylar şu şekilde:
nureddin-nebati.jpg

‘2023'e girerken enflasyon diye bir olgumuz kalmayacak’

2023'e girerken enflasyon diye bir olgumuz kalmayacak. Çünkü bu, olumlu bir kısır döngüye girdi. Makroekonomik göstergelerde problemimiz yok; tüketicide, bireylerde psikoloji düzeldi; salgınla ilgili ciddi bir savaşım var; turizm gelirlerinde patlama bekliyoruz; emtia fiyatlarında düşme eğilimi başladı; tüm bunları topladığımızda biz bunun enflasyona yansımasını pozitif şekilde göreceğiz. Bundan sonraki aylarda düşme, 2023 Ocak ayına geldiğimizde bu işlerin çok iyi bir noktaya geldiğini hep beraber göreceğiz.
Yaza şunu göreceğiz... Bizim enflasyonla ilgili bir avantajımız var: Yaşadık ve çözdük. Sorunu biliyoruz, çözümünü biliyoruz. Cari fazlaya gittiğimiz bir dönem olacak yaza doğru.

Enflasyondan etkilenen kesim sabit gelirlilerdir, dar gelirlilerdir. AK Parti hükümetleri dar gelirlerin ücretini hep enflasyonun üstünde tuttu.

Münazara ortamından tartışma dönen bir Türkiye'deyiz. Benim böyle bir dünyam yok; ben dinlerim, konuşurum, anlamaya çalışırım, cevap veririm. Diyorum ki Hazine ve Maliye Bakanı olarak 20 Aralık akşamı hiçbir şekilde müdahale olmadı. TC bireyleri kendileri muhteşem bir davranış sergilediler. Müdahale edilmesi gereken dönemlerde zaten açıkça söylüyoruz.

'Önümüzdeki yıl cari fazla vereceğiz'

SWAP anlaşmaları yapılıyor karşılıklı olarak. Gizli saklı yapılmıyor. Bizim cari açığımız bu yıl 12 milyar dolar, önümüzdeki yıl cari fazla vereceğiz. Türkiye'nin paraya ihtiyacı kalmadı. Bizim için artık 3-5 milyar dolar, rakam değil. SWAP anlaşmasından Katar ismini kaldırın, G. Kore koyun, kimseye bir şey demiyor. Başka ülkelerle de SWAP anlaşmaları yapılabilir.

Bence bağımsız. Dünyadaki bütün merkez bankaları hükümetin amaçları doğrultusunda araçsal bağımsızlığa sahiptir. MB de T. C.'yi kuran iradenin amaçları doğrultusunda araçlarını bağımsız şekilde kullanır. Paradigma değişikliğini görmek istemiyorlar. TCMB, Londra'da, şurada burada yazılmış kurallarla yönetilecek banka değil. Bunların evrensel kurallarına göre dünyadaki 125 ülke yanlış yapıyor, enflasyonun altında faiz veriyor. Nasıl evrensel kural oluyor bu? Biz o uydurulan çerçevenin dışına çıktık.

Bakan Nebati'den döviz ve enflasyonla açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlık toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı:

"Bu yıl büyüme trendi devam edecek. Geçen pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin 225 milyar dolarlık ihracat rakamını açıkladı ve bu yıl 250 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koydu. Kapasite kullanımının yüzde 80’e geldiği Türkiye’de bunu yakalayacağımız açıktır.

'TARİHİ BİR REKOR KIRILDI'

Öncü göstergeleri anladığımız kadarıyla son çeyrekte ekonomik aktivite ılımlı görünümünü devam ediyor. Satın alma yöneticileri endeksi yüzde 50’nin üzerindeki eşik değerin üzerinde yoluna devam ediyor. Geçen yıl kapandığımızı hatırlayınız istihdam, kısa çalışma ödenekleri açıldığınız zaman ciddi işten çıkarmalar olacak diye ortalığı yaygaraya verenler oldu. 2021’in ilk 10 ayında istihdam salgın öncesi seviyeye ulaştı. KOSGEB destekli olarak 12 ay çalışan sayısını koruyup meslek lisesi ve üniversite mezunu işçilere 100’er bin liralık destek vermeye devam ediyoruz. Türkiye 2021 yılında ihracatta tarihi bir rekor kırdı.

İhracat geçen yıl yüzde 32.9 gibi tarihi rekor kırarak az önce ifade ettiğim gibi 225 milyar dolara ulaştı. Ayda 20 milyar dolar ve üzeri ihracatla yolumuza devam ediyoruz. Dış ticaret açığı yüzde 7.8 oranında azalarak 45.9 milyar dolar seviyesine geriledi. Turizmde tarihi rekorlar kırdık ilk defa Akdeniz ülkelerinden fazla turist kabul etti bu ülke. 29 milyon turist ile 24 milyar doları aşan bir turizm geliri elde edildi. Bu yıl bunu da aşacağız rekorları kıra kıra devam edeceğiz. Akdeniz’deki rakiplerimizi de geride bırakacağız.