Nebati: Ekonomimiz çok şükür sağlıklı ve sağlam

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek enflasyon nedeniyle faiz artırarak düşük büyüme verileri elde etmeye hazırlanan ekonomilere atıfta bulunarak, "Onlar yanacağız dediler, biz büyüyeceğiz dedik. Tablo apaçık ortada. Küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen Türkiye tam yol ilerliyor. Ekonomimiz çok şükür sağlıklı ve sağlam” dedi.

İstanbul'da ‘'Yüz Yüze 100 Gün Ümraniye Programı'' kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünyadaki büyüme tahminleri aşağı giderken Türkiye’nin tahminlerinin yükseldiğini savundu. “Tablo apaçık ortada. Küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen Türkiye tam yol ilerliyor. Malum birinci çeyrekte yüzde 7.3 büyüdük. İkinci çeyrekte de aynı performansı yakalayacağımızı görüyoruz. Ekonomimiz çok şükür sağlıklı ve sağlam. Bir de bizim karamsarlar korosuna sorsanız, size anında ‘yandık, bittik’ şarkısını söylemeye devam eder” diyen Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Başarı hikayesi yazıyoruz’

“Biz bir başarı hikayesi yazıyoruz. Kim ne derse desin. Ekonomik büyüme ile birlikte istihdamda çok büyük bir artış kaydettik. Türkiye ayrışarak büyüyecek. Onlar yanacağız dediler, biz büyüyeceğiz dedik. Onlar, insanlar işsiz kalacak dedi, biz insanlar işini kaybetmeyecek dedik.”

1970’lerde yaşanan petrol krizinin ardından bugün tüm dünyayı etkisi altına alan yeni bir enerji krizinin etkisi altında olduğumuzu söyleyen Nebati, şunları söyledi:

“Brent petrolün varil fiyatı ortalaması 2021’de 71.6 dolarken 2022 ortalaması 109 seviyesine yükseldi. Doğalgaz ve kömürde de hızlı artışlar yaşandı. Önümüzdeki kış bu fiyatların birkaç katına gideceğine ilişkin bir beklenti var. Enerji maliyetindeki artışla birlikte ulaştırma maliyetlerinin de yüksek seyretmesi küresel ticaret hacmini ve küresel büyümeyi zorlayan unsurlar olarak ön plana çıkıyor. Yakıt fiyatları yükselirken her gün ana haberlerin manşetlerindeydi. Dünyadaki fiyatlar arttı. Doğalgazda hane halkını koruyoruz. Pompa satış fiyatlarını olduğu gibi yansıtıyoruz. OECD ülkeleri içinde akaryakıttan en az vergi alan ülkeyiz. Şimdi pompa çıkış fiyatlarında son bir aydır mazot, benzin 22 lira seviyesine indi. Manşetlerde yok, altyazı geçiyor.”

'Bu yıl da 251 milyar lira vergi gelirinden feragat ediyoruz'

Nebati, hanelerde kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki sübvansiyondan ve gıda ürünlerindeki vergi indirimlerinden bahsederek, "Enflasyonla mücadeleye yönelik gerçekleştirdiğimiz vergi indirimleri ve düzenlemelerle birlikte 2021'de 154 milyar lira vergi gelirinden vazgeçmiştik. Bu yıl da aldığımız ilave tedbirlerle 251 milyar lira vergi gelirinden feragat ediyoruz" ifadelerini kullandı.

‘Enflasyondaki artış küresel gelişmelere bağlı'

Son 20 yılda memurların, işçilerin ve emeklilerin alım gücünde önemli iyileştirmeler sağladıklarını dile getiren Nebati, asgari ücretteki artış ile çiftçilere ve esnaflara yönelik vergi indirimlerinden bahsetti. Nebati, enflasyonda yaşanan artışa değinerek, "Ağırlıklı olarak küresel gelişmelere bağlı ve maliyet artışları kaynaklı faktörlerin ön plana çıktığı bu konjonktürde yakın coğrafyamızdaki jeopolitik gelişmelerin durulmasına, küresel tedarik zincirindeki bozulmanın ve arz yönlü sorunların zamanla giderilmesine bağlı olarak küresel emtia fiyatlarının normalleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Hızlı fiyat artışları karşısında vatandaşların yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Nebati, "Öte yandan emin olduğumuz bir şey var ki AK Parti iktidarı olarak bugüne kadar milletimizin sayısız sorununu çözmeyi nasıl biz başardıysak, enflasyonu da aynı kararlılıkla yine biz yeneceğiz. Bu kapsamda vatandaşlarımızı fiyat artışlarından korumak amacıyla en çok ihtiyaç duydukları kalemlerde vergi oranlarını önemli ölçüde düşürdük" açıklamasında bulundu.

'KKM'yi finansal istikrar için başlattık'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün Edirne’de yaptığı konuşmada kur korumalı mevduat (KKM) hakkında yaptığı eleştirilere de yanıt veren Nebati şunları söyledi:

"Finansal istikrar için pek çok adım attık. KKM uygulaması başlattık. Son yılların en önemli enstrümanlarından bir tanesi. Bunu kötülemekle, ‘şu maliyet, bu maliyet geldi’ demekle bunun ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığı gerçeğini ortadan kaldıramazsınız. Son dönemde kaydettiğimiz yatırım, büyüme, istihdam, ihracat artışlarında KKM sayesinde sağladığımız finansal istikrar etkili oldu. Çıkmış birileri bu süreçte finansal istikrarımıza kritik katkı yapmış böylesi uygulamalara fütursuzca, bilgisizce ve öngörüsüzce saldırmayı kendilerine vazife edinmişler. Yıkıcı muhalefet uğruna finansal güveni zedeleyici türden spekülatif açıklamalar sorumsuzca yapılmış, vatanseverlikten uzak bir yaklaşımdır. Sanki KKM sahipleri hem faiz hem döviz artışı kaynaklı gelir elde ediyormuş gibi çarpıtılmış ifadeler insanımızın da dikkatinden kaçmamıştır.”