Merkez Bankası'ndan Sürpriz Hamle! Faiz Koridoru 6 Yıl Sonra Geri Döndü

Merkez Bankası'ndan Sürpriz Hamle! Faiz Koridoru 6 Yıl Sonra Geri Döndü
Merkez Bankası dün sürpriz bir kararla faizi 500 baz puan arttırarak faizi yüzde 45'ten 50'ye çıkardı. Para Politikaları Kurulu'nun raporunda dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı. Para Politikası Kurulu (PPK) metninde yer alan açıklamaya göre, borçlanma ve borç verme faiz oranı +-300 baz puanlık marj ile belirlenecek. TRT'nin haberine göre bu da örtülü faiz artırımı anlamına geliyor.

Merkez Bankası'ndan 6 yıl sonra gelen faiz koridoru adımı.

merkez-bankasi.jpeg

Merkez Bankası, sürpriz bir kararla 500 baz puanlık faiz artırımına gitti ve politika faizini yüzde 50’ye çıkardı. Uzun zaman sonra ilk kez piyasanın da önüne geçen banka, 6 yılın ardından ilk kez faiz koridorunu da genişletti. Peki bu ne anlama geliyor?

merkez-bankasi1.jpg

Para Politikası Kurulu (PPK) metninde yer alan açıklamaya göre, borçlanma ve borç verme faiz oranı +-300 baz puanlık marj ile belirlenecek.

TRT Haber'in haberine göre, gecelik borçlanmalar taban oran yüzde 47 iken, tavan oran yüzde 53 olacak. Dolayısıyla 500 baz puanlık faiz artırımının yanı sıra örtülü bir 300 baz puanlık faiz artırımı daha yapılmış oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Faiz Artışı ve Operasyonel Değişiklik Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 22 Mart 2024 tarihinde yaptığı toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak %45'ten %50'ye yükseltti. Bu faiz artışı son 14 yılın en yüksek faiz artışı olarak dikkat çekiyor.

Faiz Koridoru Genişletildi:

Faiz artışı yanında TCMB, operasyonel bir değişikliğe de giderek faiz koridorunu genişletti. Bu kapsamda, gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranları, politika faizi olan %50'ye göre +-300 baz puanlık marj ile belirlenecek.

Bu Ne Anlama Geliyor?

Faiz koridorunun genişletilmesi, gecelik borçlanmalar için taban faizin %47, tavan faizin ise %53 olacağı anlamına geliyor. Bu da 500 baz puanlık faiz artırımına ek olarak örtülü bir 300 baz puanlık faiz artırımı anlamına geliyor.

Kararın Nedenleri:

TCMB'nin faiz artışı ve faiz koridorunu genişletme kararı, son dönemde artan enflasyona karşı alınmış bir önlem olarak değerlendiriliyor. TCMB, bu kararla enflasyondaki yükseliş eğilimini tersine çevirmeyi ve fiyat istikrarını sağlamayı amaçlıyor.

Kararın Etkileri:

Faiz artışı ve faiz koridorunun genişletilmesinin ekonomi üzerinde bir dizi etkisi olması bekleniyor. Bu etkiler şunlar olabilir:

Kredi faiz oranlarında artış: Faiz artışı, bankaların kredi faiz oranlarını da yukarı çekecektir. Bu durum, kredi kullanımını zorlaştırabilir ve yatırımları olumsuz etkileyebilir.

Döviz kurunda istikrar: Faiz artışı, dolar ve diğer döviz kurlarında bir nebze olsun istikrar sağlayabilir.

Enflasyonda düşüş: TCMB, faiz artışı ve faiz koridorunun genişletilmesi ile enflasyondaki yükseliş eğilimini tersine çevirmeyi ve fiyat istikrarını sağlamayı amaçlıyor.

Karara Tepkiler:

Faiz artışı ve faiz koridorunun genişletilmesi kararına ekonomistlerden ve iş dünyasından farklı tepkiler geldi. Bazı ekonomistler, faiz artışının enflasyonu düşürmek için gerekli olduğunu savunurken, bazı ekonomistler ise bu kararın ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini öne sürüyor.

Etiketler :