Merkez Bankası O Hamlesiyle Dünyada 2. Sıraya Yerleşti

Merkez Bankası O Hamlesiyle Dünyada 2. Sıraya Yerleşti
Dün­ya Altın Konseyi’nin (WGC) ha­ziran ayı raporunu yayımladı. Rapora göre merkez bankaları altın alımında 2022 senesini aratmayacak bir yıla damga vuracağa benziyor. Ekonomistler, bu alımları altının enf­lasyondan korunma yeteneğine bağlıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ne kadar alım yaptı?

2023 yılında merkez bankaları rezervlerine bin 37 ton altın daha ilave etti.

“2024 Merkez Bankası Altın Rezervleri” raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde merkez bankalarının yaptığı altın alım­ları, yıllık bazda tarihin en büyük ikinci altın alımı oldu.

altin-852.webp

BOA ANALİSTLERİ: ALTIN 3000 DOLARI GÖRECEK

Bank of America analistlerinin yayınladığı son raporda altın fiyatlarının önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde ons başına 3 bin dolara yükselebileceğini öngördü.

Bu da küresel çapta altın yatırımcısının yüzde 28 kazanacağı anlamına geliyor.

altin-fiyatlari-depo.jpeg

TCMB MAYISTA EN ÇOK ALTIN ALAN 2. BANKA OLDU

Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) raporuna göre, Mayıs ayında merkez bankaları altın rezervlerine 10 ton net altın ekledi. Bu alımlar, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer resmi kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirildi.

Ay boyunca altın talebi ılımlı bir seyir izledi. Brüt alımlar 23 tona gerilerken, brüt satışlar 12 ton olarak gerçekleşti. Bu da net alımların 10 ton olduğu anlamına geliyor.

WGC verilerine göre, altın alımlarında öne çıkan ülkeler gelişmekte olan piyasalardaki merkez bankalarıydı. Polonya Merkez Bankası 10 tonla ayın en büyük alıcısı olurken, Türkiye Merkez Bankası 6 ton, Hindistan Merkez Bankası 4 ton ve Çekya Merkez Bankası 3 ton altın alımı gerçekleştirdi.

Mayıs ayındaki altın piyasası genel olarak sakin seyretti. Yatırımcılar, enflasyon, faiz artışları ve jeopolitik riskler gibi küresel faktörleri takip etmeye devam ediyor. Uzmanlar, altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde dalgalı bir seyir izlemesini ve yatırımcıların ihtiyatlı davranmasını bekliyor.