Merkez Bankası faizi indirdi

Merkez Bankası faizi indirdi
Merkez Bankası, politika faizini 1 puan indirdi. Merkez, yüzde 19 olan politika faiz oranını yüzde 18'e düşürdü.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar verdi.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, aşılama oranlarındaki artışa rağmen yeni varyantların iktisadi faaliyet üzerindeki riskleri canlı tuttuğu belirtildi.

Merkez Bankası, kurulun talep unsurları, çekirdek enflasyon ve arz şoklarının yarattığı etkilere yönelik analizleri değerlendirerek, politika faizinin indirilmesine karar verdiğini belirtti.

Dolar 8,80'i gördü

Kararın ardından döviz rakamları hızla yükseldi. Dolar, 8,80 seviyesini gördü.

Piyasa beklentisinden yüksek

Piyasa beklentisi, faizde değişiklik olmayacağı yönündeydi. Karar öncesinde piyasa oyuncularının bir kısmı faizin sabit tutulacağını öngörürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri üzerinde analiz yapanlar indirimi bekliyordu. Yapılan anketler, indirim bekleyenlerin oranın 0.5'i geçmeyeceği yönünde tahmin yaptığını gösteriyordu. 1 puanlık indirim piyasaların beklentisinin üzerinde kabul ediliyor. TL'nin karar sonrası diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi de bu tahminlerin sapmasına bağlı olarak gerçekleşti.

5 toplantıda değiştirmedi

Merkez Bankası, önceki 5 toplantısında da beklentilere paralel olarak faizi sabit bırakmıştı.