Merkez Bankası Dolar'ı Dizginlemek İçin 3 Haftada 8 Milyar Dolar Sattı

Merkez Bankası Dolar'ı Dizginlemek İçin 3 Haftada 8 Milyar Dolar Sattı
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara kredi faizlerindeki artışı büyüteç altına aldı. X hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın kuru dizginlemek için üz haftada 8 milyar dolar sattığını yazdı.

Piyasalarda döviz kuru endişesi sürüyor. Dolar 32 TL, Euro ise 35 TL sınırlarında dolaşıyor. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın kuru kontrol altına almak amacıyla son üç haftada sekiz milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdiğini hesapladı.

Son dönemde döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, Merkez Bankası'nın müdahale çabalarını artırdı.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hakan Kara, yaptığı bir paylaşımda, Merkez Bankası'nın son üç haftada 8 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdiğini belirterek, mevduat ve kredi faizlerindeki artışın sebebini bu duruma bağlıyor.

5 Mart'ta Merkez Bankası, 2023 Temmuz ayından bu yana ilk kez TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yaparak 475 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Ayrıca bankaları arayarak son dönemde gereksiz döviz talebine dikkat çekti. Ancak bu önlem, doların 32 TL'nin üzerine çıkmasını engelleyemedi.

Bu uyarı üzerine birçok banka, kur alım-satımı arasındaki farkı yüzde 3'ten yüzde 4,5'e çıkardı. Finans piyasaları uzmanı İris Cibre, spread'in artmasının fiziki döviz talebini artırabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'nin rezervleri ve likidite ortamı hakkında yaptığı değerlendirmede, son dönemde yaşanan portföy çıkışlarının hacmini sürpriz olarak nitelendirirken, seçimlerden sonra durumun normale döneceğini öngördü.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 8 Mart tarihli raporda, TCMB'nin rezervlerindeki düşüş eğiliminin devam ettiği ve bunun büyük olasılıkla sermaye çıkışlarını yansıttığı belirtildi.

Raporda ekonomistler, TCMB'nin döviz pozisyonundaki kötüleşmenin, mart ayındaki yerel seçimler nedeniyle yaşanan sermaye çıkışları, mevsimsel olarak zayıf seyreden cari işlemler dengesi ve vadesi gelen döviz korumalı hesapların yurt dışına çıkması gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu vurguladılar.

Ekonomistler, bu çıkışların boyutunu şaşırtıcı bulduklarını ve bunların geçici olduğunu, seçimlerden sonra durumun normale döneceğini düşündüklerini belirtti.