Milyonların gözü Ankara'da! Maaşlara ne kadar zam yapılacak?

Milyonların gözü Ankara'da! Maaşlara ne kadar zam yapılacak?
Memur ve emeklilerin yeni dönem zamlı maaşları yarın belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon verisini açıklamasıyla yılın ilk 6 ayına ilişkin zam farkı belli olacak. Zam oranını etkileyecek başka bir veri ise bugün 16:00'da toplanacak olan Kabine Toplantısı'ndan çıkacak.

Milyonlarca memur ve emekli, yarın açıklanacak olan enflasyon verilerini bekliyor. TÜİK'in 3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon verisini açıklamasıyla birlikte 2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin zam farkı belirlenecek.

KABİNE BUGÜN 16:00'DA TOPLANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak olan Kabine Toplantısı'nda kritik konular ele alınacak. Milyonları ilgilendiren memur ve emekli maaş zamları, enflasyonla mücadele ve tasarruf vergi paketi gündemin ana maddelerini oluşturacak. Memur maaşı ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranının da kabine de gündeme gelmesi bekleniyor.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Uzmanların tahminlerine göre, yılın ilk beş ayındaki enflasyon verisi yüzde 22,72 olarak kesinleşmiş durumda. Haziran ayı enflasyonunun ise Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yüzde 2,52 oranında çıkması bekleniyor. Bu durumda ilk 6 aylık toplam enflasyon oranı yüzde 25,81 civarında olacak.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri: Yüzde 25,81 oranında zam yapılması bekleniyor. Bu durumda en düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12.581 TL’ye çıkması bekleniyor.

Memur ve Memur Emeklileri: Toplu sözleşme ile belirlenen zam oranı, 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10 olarak belirlenmişti. Bu kapsamda, memur ve memur emeklilerinin zam oranının yüzde 20,34 civarında olması bekleniyor.

emekli3.webp

Zam Oranı Eşitlenir mi?

Uzmanlar, bu dönemde memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarının eşitlenmesi yönünde bir durumun söz konusu olmayacağını belirtiyorlar.

emekli2.webp

En Düşük Emekli Maaşı

Yüzde 25,81 oranında bir zam yapılması halinde, en düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12.581 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak olan haziran ayı enflasyon verisi, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranını belirleyecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 25,81, memur ve memur emeklileri için ise yüzde 20,34 oranında zam yapılması bekleniyor.