Litresi Altınla Yarışıyor! Zeytinyağı Fiyatları Neden Arttı?

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım zeytinyağındaki artışın nedenini anlattı. Avrupa'nın, Türkiye'yi etkilediğini anlatan Yıldırım'ın açıklamaları ilginç.

Rekoltedeki azalış ve artan maliyetler zeytinyağı fiyatlarını katladı. Bu yıl ise zeytinyağının litre fiyatı neredeyse 300 lirayı buldu. TARİŞ, yaptığı açıklamada, 2023- 2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını kilogram başına 295 lira olarak belirlediklerini duyurmuştu. Zeyinyağının beş litresi neredeyse altın fiyatları ile yarışıyor.

zeytinyagi1.jpg

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytinyağı fiyatları ve ihracat kısıtlaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Egede Son Söz'den Diren Çelik ve Büşra Çetinkaya'nın haberine göre re Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının Avrupa’daki üretim krizinden etkilendiğini belirterek, “Hem İtalya’dan hem İspanya’dan Türkiye’ye ciddi bir talep oldu.

zeytinyagi5.jpg

Onların kendi tüketim için ihracat için yağ ihtiyacı var. Bu açığı kapatmak için Türkiye’den talep edilince bizde de fiyatlar arttı. Mesela ihracatta, biz 40 bin ton civarında ihracat yaparken bu yıl 150 bin tondan fazla ihracat yapıldı. Bu da dışarıdan gelen talebin fiyatlara etikisi olduğunu gösteriyor. Avrupa’da da fiyatlar arttı. Orada üretimle ilgili kriz yaşanıyor" dedi.

Etiketler :