Emekli Maaşı İçin Formüller Hafta İçi Erdoğan'ın Önüne Gelecek! İşte Masasındaki Zamlı Rakam

Emekli Maaşı İçin Formüller Hafta İçi Erdoğan'ın Önüne Gelecek! İşte Masasındaki Zamlı Rakam
Ekonomim gazetesinin haberine göre en düşük emekli maaşını yükseltecek düzenlemeler bu hafta içi Erdoğan'a sunulacak.

EKONOMİ gazetesinin edindiği bilgilere göre, AK Parti kurmayları en düşük emekli maaşının artırılması için harekete geçti. Mevcut durumda 10 bin TL olan en düşük emekli maaşının, en az 12 bin TL'ye çıkarılması planlanıyor.

Geçtiğimiz dönemde SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 24.73'lük zam, 10 bin TL'nin altında maaş alan emeklilere yansımamıştı. Bu durum, milyonlarca emeklinin hoşnutsuzluğuna neden oldu. Bunun üzerine AKP'nin ekonomi kurmayları, en düşük emekli maaşını artırmak için çalışmalar başlattı.

para-tl2.jpg

AK Parti, en düşük emekli maaşını 12 bin TL'ye çıkarmak için yeni bir hazırlık içinde. Bu kapsamda, çeşitli formüller üzerinde çalışılıyor ve bu formüllerin hafta içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulması bekleniyor.

Yaklaşık 3 milyon emekli şu anda 10 bin TL maaş alıyor. AK Parti'nin ilk önerisi, en düşük emekli maaşını 12 bin TL'ye çıkarmak. Enflasyon farkının belirlenmesiyle birlikte, kök maaş üzerinden yapılan zam oranının en düşük maaşlara yansımadığı gerekçesiyle bu adım atılıyor.

paraa.jpg

AK Parti yönetimi, en düşük emekli maaşının en az 12 bin TL olmasıyla ilgili hazırladığı raporu hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Eğer Erdoğan onay verirse, bu çalışma hızla Meclis gündemine taşınacak ve Temmuz ayı içinde Meclis'te kabul edilecek. Ayrıca, ilgili bakanlıklardan en düşük emekli maaşıyla ilgili mali raporlar da istenmiş durumda.

Yapılacak bu artışın kaç emekliyi kapsayacağı ve maliyetinin ne olacağına dair detaylı rapor, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan, 2024 yılının emekli yılı olacağını daha önce açıklamıştı. 25 Ocak'ta en düşük emekli aylığı 10 bin TL'ye çıkarılmıştı. Eğer bu yeni düzenleme de onay alırsa, 2024 yılı içinde en düşük emekli maaşı alanlara ikinci kez iyileştirme yapılmış olacak.

KÖK MAAŞ NEDİR?

Emeklilere kök aylık ve bunun yüzde 4'ü oranında ek ödeme veriliyor. İkisinin toplamı ödenen emekli aylığını ortaya çıkarıyor. Türkiye’de emekli maaşı 10 bin TL’nin altında olan 3,7 milyon kişi bulunuyor. Maaşı 7 bin lira olan bir emeklinin eline, en düşük emekli aylığı 10 bin lira olarak uygulandığı için, 10 bin lira geçiyor.

Etiketler :