Kiracı Olma Şartları Değişiyor: Ev Sahipleri Artık Bir De Bu Belgeyi İstiyor

Kiracı Olma Şartları Değişiyor: Ev Sahipleri Artık Bir De Bu Belgeyi İstiyor
2021 yılından beri kiracı ev sahibi sözleşmelerinde artış sınırını 25 olarak belirleyen düzenleme 1 Temmuz'da sona erdi. Temmuzdan itibaren kira artış oranı yüzde 65 olarak belirlendi. Ev bulmanın zor olduğu büyük şehirlerde artan kiralara ek olarak kiracıdan istenen belgeler de can sıkıcı boyutlara ulaştı.

1 Temmuz itibarıyla kira artışında yüzde 25'lik sınırın sona ermesiyle beraber kiracı ve ev sahipleri yeniden karşı karşıya geldi. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin artık kiracı seçerken daha fazla kriter aradığını belirtti. Akgün evsahiplerinin kiracılardan GBT dahi istediklerini belirtti.

Doğan Haber Ajansı'na konuşan Akgün, "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var," dedi.

Kira artış oranı yüzde 65'e çıktı, anlaşmazlıklar arttı

Son iki yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanırken, bu sınır 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu belirten Akgün, kira bedellerinin bir anda yükseldiğini ifade etti.

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde bir milat başladı. Yüzde 25 kira artışı, 2 yıl devam etmişti. Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla bu aydan itibaren karşı karşıya kaldı," şeklinde konuştu.

Tahliyeler ve hukuki süreçler gündemde

Kiracıların bir anda kira bedellerini çok artırmak istemediğini vurgulayan Akgün, iki yıldır bekleyen ev sahiplerinin de rakamları yükselttiğini belirtti. "Ev sahipleri, iki yıldır bekledim, diyor. Yüzde 65,07'nin 07'sini bile istiyor. Tahliyeler gündeme gelebilir. Sürece arabulucular ve hukukçular katılabilir," dedi.

Kiracı seçiminde yeni kriterler

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığını belirten Akgün, "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var," diye konuştu. Akgün, bankadan kredi almanın daha kolay olduğunu, ancak daire kiralamanın zorlaştığını belirterek, "Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse hepsine ev nasip etsin," dedi.